Astronautika: istorija

Izveštaj

IMG_3672

Moram priznati da smo 40. godišnjicu Apola 11 pomalo izumili. I ako mi je prvobitni plan bio da se od toga napravi malo bolja fešta tek jednu nedelju pred samu godišnjicu spuštanja na Mesec sam se setio da ništa nismo pripremili povodom toga.
Imali smo malu uvertiru u sredu na dan poletanja Saturna 5 i tom prilikom je jedan mladi damerički diplomata (mislim da se zove Čarls) održao predavanje o misliji Apolo 11. Predavanje je održano u Američkom kutku ili korneru u Skoplju. Momak ima čak i diplomu iz raketnog inženjerstva pa su mu sve ove stvari bile jako poznate.

IMG_3686

Mi smo se u društvu dogovorili da održimo predavanje baš na dan spuštanja Orla na mesečevo tle i od prilike baš u to vreme kada se toi dešavalo. Onako na brzinu smo obavestili elektronske i štampane medijume i puštili trač po Fejsbuku da imamo džabe predavanje i odaziv nije bio loš. 50ak ljudi došlo da zajedno sa nama obeleži ovaj veliki skok za čovečanstvo.

IMG_3685IMG_3674

Naš najbolji predavač, Biljana je pripremila predavanje kako samo ona to zna i oni koji nisu bili puno toga su propuštili. Posle njenog dela, Martin je izložio nove slike sa LROa a posle su naravno sledila pitanja o tome zašto se zatava vijorila na Mesecu i o sličnim kretenlucima koji su vezani za ovu temu ali smo nekako ipak uspeli da se zadržimo na lepši deo priče o Veličanstvenoj pustinji.

IMG_3725

Author: Radan Mitrović

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...