Astronautika: istorija

pdf

MARINER 2
prva kosmička letilica koja je proučavala drugu planetu

Bio je to jedan od najvećih trijumfa naše civilizacije. Nakon toga, desetine robotskih glasnika su istraživala a nastavljaju i danas da proučavaju solarni sistem od Merkura do Plutona. U ova vremena kosmičke bonace, teško je setiti se vremena kada nije bilo naših letilica van Zemljine orbite. Ali kao i u svemu drugom, uvek postoji prvi put. U ovom slučaju, prvi put je pao decembra 1962, kada je ’Mariner 2’ nadleteo Veneru, postavši tako prvi brod koji je proučio drugu planetu. Za mesec dana ćemo proslaviti 55 godina od lansiranja ove sonde..

Mariner2

Bila su to "neka druga vremena". Amerika se oporavljala od Kubanske krize, koja je samo nekoliko nedelja ranije okupirala čitav svet. ’Beatlesi’ su upravo snimili svoj prvi №1 hit, "Please, Please Me". Peter O’Toole se smeškao sa filmskih platana u filmskom hitu "Lawrence of Arabia" čija premijera je bila u toku. Futbalska reprezentacija Jugoslavije je izgubila u trećem kolu od Čehoslovačke na Svetskom prvenstvu u Čileu. Čarke između juga i severa u Vijetnamu dovele su tamo prve američke marince 1 , dok se većina Amerikanaca u Americi pripremala za skorašnji praznični krismas.

U Pasadeni, višenedeljna napetost među kratko ošišanim momcima stručnog tima dostizala je vrhunac, jer su oko podneva teleks-mašine počele ludački da rade, izbacujući metre hartije. Sa daljine od 57 miliona kilometara, na Zemlju su sa sonde „Mariner 2“ koja se približavala Veneri stizali podaci kapajući brzinom od samo nekoliko bita u sekundi. Satima kasnije, iako je sonda proletela kraj planete, podaci su i dalje stizali bez prestanka.


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(23 strane, 3,3 MB)
download

pdf

mariner 2 spacecraft


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  

gruuman
0 #5 gruuman 12-08-2017 21:26
Hvala na svemu, samo tako nastavite
Predrag A.
0 #4 Predrag A. 08-08-2017 07:42
Napisano je na naslovnoj strani svakog teksta, a i u kratkoj biografiji na AM-u.

Što se tiče sadržaja zamerke nemam. Samo nastavite sa ovakvim tekstovima.
Nikola
0 #3 Nikola 02-08-2017 13:39
Kada bi NASA konacno i zvanicno odustala od smijurije zvane 'mission to Mars', a svi su izgledi da hoce, i obnovila npr. projekat Prometheus - cini mi se ne bi me sretnijeg bilo...
drasko
0 #2 drasko 31-07-2017 19:57
Verujem da si u pravu, ali ne znam gde sam to napisao...
Iskreno, vise bi voleo da pričamo o sadržaju a ne o formi

Pozdrav, DD
Predrag A.
0 #1 Predrag A. 31-07-2017 10:30
Svaka čast na iscrpnim tekstovima, pratim ih koliko mi vreme dozvoljava, ali samo jedna stvar mi veoma smeta, a nema veze sa tekstovima.
Pravilo je da se skraćenice titula dipl.inž, mast. ili M.Sc obavezno pišu nakon imena, dok je za titule mr ili dr rezervisano mesto ispred imena i prezimena.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži