Astronautika: istorija

 U pripremi je nova elektronska knjiga Draga I. Dragovića: 

 

TRNOVIT PUT DO PLUTONA 
istorija sondi za istraživanje poslednje granice solarnog sistema

 

9

Na preko 33 strane A4 formata...  Uskoro!

Iz knjige


... Bila je 1964. kada je budući doktor nauka sa Caltecha, 30-godišnji Gary Arnold Flandro, tada aeronautički naučnik u Nasinoj Laboratoriji za mlazni pogon (JPL), uočio da bi kosmički brod lansiran između 1976. i 1978. mogao da obiđe većinu spoljnjih planeta koristeći seriju uzastopnih gravitacionih asistencija zahvaljujući retkoj prednosti poravnavanja planeta koja se dešava jednom u dva veka. Ubrzo potom, NASA je napravila vrlo ambiciozni plan 'Grand Tour', koji se sastojao od dve jednake sonde 'TOPS' (zapravo, bilo ih je četiri). Prva sonda je trebalo da bude lansirana 1976. ili '77. radi istraživanja Jupitera, Saturna i Plutona, dok bi druga, lansirana dve godine kasnije, proletela pored Jupitera, Urana i Neptuna. Prema Nasinim planovima, susret s Plutonom je trebalo da usledi 1985. ili '86. godine.

39

Trajektorije JUN (Jupiter-Uran-Neptun) i JSN (Jupiter-Saturn-Pluton) tokom planirane misije 'Grand Tour'. Šrafirani delovi pokazuju položaje planeta tokom naučnih osmatranja.

Sonde 'TOPS' programa 'Grand Tour' su trebale da budu prve koje će otkriti tajne Plutona.

Projekat 'Grand Tour' i sonde 'TOPS' su otkazane zbog visokih troškova, ali ih je NASA zamenila znatno skromnijim sondama 'Voyager'. Prvobitna namera je bila da se iskoriste trajektorijski proračuni iz projekta 'Grand Tour', pa je NASA planirala da pošalje 'Voyager 1' ka Plutonu posle njegove posete Saturnu. Da je čitav projekat obodbren, 'Voyager 1' bi stigao do Plutonovog sistema u proleće 1986. godine. Ipak, NASA je više želela da pošalje sondu ka Titanu, najvećem Saturnovom mesecu, nego ka Plutonu. Sonda za Pluton, usamljeni, mali svet, trebalo je da bude složena i jako skupa. Mnogi naučnici su smatrali da je bolje potrošiti pare na proučavanje džinovskih planeta i njihovih desetak satelita. Deveta planeta je mogla da sačeka.


Ostale E-knjige Draga Dragovića


 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...