Astronautika: istorija

pdf

S-400 'ТРИУМФ'

 

s400DD

E-knjiga Draga I. Dragovića


Ko iole prati razvoj raketa i vojnih raketnih sistema u svetu neizbežno se susreće sa famoznim ruskim S-400. Veliko interesovanje je izazvala vest da je sa predsednikom vlade Rusije, Dmitrijem Medvedevim, u Srbiju stigao i jedan divizion S-400, što je bilo njegovo prvo prikazivanje na nekoj vojnoj vežbi van Rusije. Čitav svet poštuje i strepi od upotrebe ovog protivavionskog i protivraketnog oružja srednjeg i velikog dometa, pa se čak i Amerikansi slažu da je to 'jedno od najboljih odbrambenih raketnih sistema danas u svetu'. Pokušaću da u najkraćim crtama objasnim o kakvom oružju se radi a da se što manje bavim politikom, jer je sve više zemalja u svetu koje su kupile (ili to žele) ovaj skupi odbrambeni sistem za odbranu svojih granica.

Iako velika većina S-400 zamišlja kao neku moćnu raketu, treba znati da se zapravo radi o sistemu koji ima nekoliko komponenti spregnutih u jednu celinu, modul koji je moguće spajati u veći sistem ali koji može da dejstvuje i samostalno.

U Ruskoj federaciji sistem se naziv 'Trijumf' (rus. 'Триумф'), sa vojnom GRAU oznakom 40R6. Vojska Amerike i NATO tretiraju ga kao SA-21 'Growler', što znači 'vrč'. Sistem proizvodi slavno naučno-proizvodno preduzeće 'Almaz' iz Moskve (generalni konstruktor je bio dr Aleksandr Aleksejevič Lemanski), koje ulazi u sastav gigantskog koncerna 'Almaz-Antej'[1]. Preduzeće 'Almaz', koji nosi ime akademika A.A. Raspletina, proizvodi sve vrste protivvazdušnih raketnih odbrambenih sistema još od 1955. godine, a nešto od toga je dospevalo i u armiju SFRJ[2] a danas Srbije. Serijska proizvodnja raketa za sisteme S-300 i S-400 vrši se od 2010-12. u moskovskim zavodima 'Avangard'.

S-400 je nastao u procesu razvoja i usavršavanja porodice PVO sistema S-300. Radovi na modifikaciji S-300PMZ/S-400 započeti su 1986. Kompleks se razlikuje od predhodnih generacija po svojim velikim mogućnostima u pogledu veličine zone PVO, vrsti ciljeva i mogućnosti interakcije sa PVO kompleksima prethodnih generacija.

 

[1] Od 2003.-2009. u koncernu se dogodila serija (samo)ubistava koja nisu bila vezana za glavnu delatnost koncerna ili povezanost sa vojnim tajnama, već za provizije od prodaje nekretnina u centru St. Petersburga koja su prenešena na koncern putem stečajnog postupka, a u čemu su učestvovali ubijeni. Kao mogući svedoci/učesnici ubijen je A. Porecki, prvi zamenik generalnog direktora Obuhovskog zavoda, vodećeg u koncernu, kao i vršilac dužnosti gen. direktora koncerna, I. Klimov. Kasnije su ubijeni jedan od komercijalnih direktora, direktor marketinga, i još pokoji.

[2] 250. PVO brigada JNA smeštena u Buđanovcima, opremljena 'Almazovim' sistemom S-125 'Neva', oborila je 1999. 'nevidljivi' 'F-117'a dva meseca kasnije i 'F-16'.

 

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(25 strana, 4 MB)
download

pdf

S 400 PARAD MOSKVA 150509 02

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 12 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 12 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 17 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 23 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...