Astronautika: istorija

Kao da su potrebni.

Jedna od najpoznatijih zavera je ona koja kaže da čovek nikada nije zakoračio na Mesec. Donekle razumem one koji sumnjaju u istinitost ovog podviga. Uostalom, evo nas; prošle su četiri decenije otkada smo putovali na Mesec i od tada se niko nije vratio tamo. Kako je to moguće? Program 'Apollo' se čini gotovo poput stare zaboravljene legende koja je tokom godina stekla mistične tonove. Normalno je da postoje ljudi koji sumnjaju. Pa ipak, postojala su vremena kada su izleti na Mesec bili rutinski. Šta više, na Mesec smo zakoračili ne jednom, već u šest različitih prilika, a 12 astronauta je šetalo po njegovoj površini. Konačni dokaz da smo bili tamo, tvrdoglavo ignorisan od strane tih zaverenika, jesu fotografije 6 lokacija za sletanje misija 'Apollo'snimljene sondom LRO ('Lunar Reconnaissance Orbiter'). Na tim slikama možemo da vidimo sletne stepene 6 lunarnih modula i, posebno, tragove astronauta. Biće onih koji će reći da su i ove slike montaža (ima svega u Gospodnjem vinogradu) i zato je moju pažnju privukla sledeća fotografija:

NaMesecu1

Ono što vidimo jeste krater Surveyor koji se nalazi u Okeanu Oluje (3,02º južno, 23,42º zapadno). Sa desne strane imamo sliku snimljenu sondom 'Lunar Orbiter 3' početkom 1967. Sa leve strane imamo isto područje sa identičnim uslovima osvetlenja, koje je 2013. godine snimila kamera LROC sonde 'LRO'. Uočavate li razlike? Ako se zagledate, videćete da postoje dve tačke koje bacaju senke. Veća je sletni stepen lunarnog modula 'Apollo 12' 'Intrepid' koji je sleteo na ivicu kratera 19. novembra 1969. Manja je sonda 'Surveyor 3', koja je prethodno sletela 20. aprila 1967. Poredeći obe slike videćemo male linije druge boje. To su otisci stopala koje su astronauti Pete Conrad i Alan Bean ostavili na regolitu tokom svoje dve kosmičke šetnje.

NaMesecu2
Mesto spuštanja 'Apolla 12' (NASA/LRO).

Sonda 'Surveyor 3' sa 'Intrepidovim' lunarnim modulom u pozadini koju je 1969. godine fotografisala posada 'Apollo 12' (NASA).

Vidite? Nepogrešiv dokaz (ako je to uopšte potrebno) da smo jednom zakoračili na Mesec. A kao bonus, najbolje su slike područja sletanja SVIH 'Apolla' koje je snimio 'LRO'.

'Apollo 11':

Apolo Mesec 3

'Apollo 14':

Apolo Mesec 4

'Apollo 15':

Apolo Mesec 5

'Apollo 16':

Apolo Mesec 6

'Apollo 17':

Apolo Mesec 7


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 5 dana ranije

Foto...