Astronautika: istorija

pdf

MARSOVI ROVERI:
'Spirit' i 'Opportunity'

MER

E-knjiga Draga I. Dragovića


Dok ovo pišem, spremaju se dva rovera da istražuju Mars – jedan američki i jedan kineski. Do danas, bilo ih je četiri i svi su američki: 'Sojourner', 'Spirit' i 'Opportunity', i trenutni 'Curiosity'. Pošto je 'Sojourner' bio lansiran 1996. i imao samo 11 kg i prevalio ni 100 metara, smatramo ga samo tehnički roverom, ali prvi pravi su bili 'Spirit' i 'Opportunity'. Danas su praktično zaboravljeni i u svetlu pretstojećih rovera, koji jednim delom baštine i njihove sisteme i znanja, hajde da se podsetimo o kakvim roverima se radilo. Znam da sam jedini na svetu koji sada piše o roverima od pre dve decenije, ali nije mi prvi a ni poslednji put...

Januara 2004. godine milioni ljudi širom sveta su bili zalepljeni za svoje računare – u to vreme nije bilo puno mobilnih uređaja povezanih sa internetom – da bi pratili sletanje dva mala Nasina broda, rovera 'Spirit' i 'Opportunity'. Obe sonde, lansirane godinu dana ranije, spustile su se uspešno na Crvenu planetu u razmaku od tri nedelje. Čitav svet je držao palčeve kada su se neustrašivi robotski avanturisti uputili prema svojim odredištima. Danas nam se sletanje na Mars čini gotovo rutinskim, poput šetnje oko kuće, ali 2004. samo su tri Nasine sonde uspešno izvele ovaj podvig. Nasuprot očajnoj statistici[1], dva rovera su sletila iz jednog komada. Primarna misija rovera je trebalo da traje daj bože 90 dana, ali svi – uključujući i one koji su bili zaduženi za misiju – bili su više nego zadovoljni sa mesec dana rada, te su očekivanja bila prilično niska. Zato je pravo čudo da je 'Spiritova' misija okončana tek u maju 2011, a misija 'Opportunityja' tek 2019. Ovo je priča o MER-ovima (Mars Exploration Rover), sondama koje su tada promenile našu viziju Marsa.

[1] Do tada, od 42 misije na Mars (lenderi, orbiteri ili oboje), svega 14 je bilo uspešno (samo 3 SSSR-a).

 

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(67 strana, 6 MB)
download

pdf

curiosity rover lead 768x432

Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 15 sati ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 2 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 2 dana ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 2 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  S druge strane skoro sve je predvidela. 3 dana ranije

Foto...