Astronautika: istorija

pdf

DAN KADA JE RUSKI SATELIT
UŠAO U ATMOSFERU IZNAD AMERIKE
 

Ruski satelit

E-knjiga Draga I. Dragovića

 

Zanimljivih priča o raketama i satelitima zasigurno ima bezbroj. Ako tu dodam i neke začine koje ja lično volim: špijunažu, tajne tehnologije, hibridno ratovanje, teoriju zavere i sl, pričama nikad kraja. Jedino je problem što se takve priče po pravilu razotkrivaju sa zadrškom, ali bolje ikad nego nikad. Danas bih rekao nešto o jednom sovjetskom špijunskom satelitu koji je nenadano 'pao' na teritoriju Sjedinjenih Država, ali najpre uvod.

Kao i sve ovakve priče iz doba Sovjetskog Saveza, koje iz nekog razloga samo ja obrađujem na ovom sajtu, i ova je prilično zamršena ali ću pokušati da skratim koliko je to moguće. Lično, sumnjam da čak i danas iko može da pohvata hronologiju razvoja i lansiranja sovjetskih špijunskih satelita.

Vojni špijunski sateliti porodice 'Persona' (14F137) – poznate i kao 'Kvarc' – vuku korene iz projekta satelita druge generacije 'Safir' koji su prvi predložili inženjeri biroa CSKB 'Progress' još 1979. godine. 'Safiri'su zamišljeni kao 16-tonski sateliti koje bi bili lansirani sovjetskim šatlom 'Buran'. Vojni i politički vrh zemlje je odobrio satelit 1985, a lenjingradska kompanija 'LOMO' je već 1990. izradila prvu verziju moćnog optičkog teleskopa 17V321 za 'Safir' i još dva dodatna sistema. Glavno ogledalo teleskopa prečnika 1,5 metara proizvedeno je u fabrici optičkog stakla 'Litkarino' (AO LZOS). Ali, u to vreme samarska kompanija 'Progress' je već grcala preopterećena radom na programu 'Energija-Buran', a projekat 'Safir' je patio usled nedostatka visokotehnoloških komponenti i sistema, naročito infracrvenih senzora visoke osetljivosti. Projekat se nekako održavao do kraja 90-ih, kada je i formalno otkazan, a gotovo dovršen aparat prebačen u skladišta u Samari.

 


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(21 strana (A4), 2,6 MB)
download

pdf

11 (1)

Pročitajte ostale e-knjige
Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...