Astronautika: istorija

pdf

NAPOMENA: ova e-knjiga je pisana dan pre sletanja rovera Perseverance na Mars, dakle u vreme kada još nije bilo sasvim izvesno koliko će sletanje na Mars biti uspešno. Iz teničkih razloga knjiga nije objavljena blagovremeno, ali kako ona detaljno opisuje vrlo složan i dramatičan prosec u zadnjoj fazi leta misije na Mars, smatramo da ima trajnu vrednost te je sada, dakle naknadno objavljujemo
 
SEDAM MINUTA STRAHA

7minuta

E-knjiga Draga I. Dragovića


Imamo godine pred sobom da gledamo i čitamo o novom Nasinom roveru i njegovim dostignućima. Pošto baš ne volim da pišem o temama koje pokrivaju drugi (a i zašto bih kad priča ima bezbroj), ovo mi je poslednja šansa da sažmem najkritičniji deo misije – i meni lično najzanimljiviji – i objasnim ono što će se večeras dogoditi. Napominjem da ovo pišem samo pola dana pre sletanja i da su vremena (sati i minuti) koja ću navoditi samo orijentaciona, a na kraju krajeva svima nama nebitna... 

Cilj ove moje priče nije ekskluzvnost, izveštaj o sletanju, već da objasnim kako je to urađeno. Znam da će sve novine i sajtovi, pa i oni koji nemaju veze s kosmosom, biti puni izveštaja o spuštanju na Mars, ali će vrlo malo – ili možda niko na našem jeziku – posvetiti pažnju detaljima i samoj tehnici ulaska u atmosferu i sletanju, što je zapravo ono što je krucijalno za ovu ingenioznu misiju. Zato smo mi tu i zato je tu AM.

Večeras, 18. februara 2021. u 21:48 po našem vremenu, balističari iz Kalifornije su isplanirali da Nasin rover 'Perseverance' započne s ulaskom u atmosferu Marsa. 'Istrajnost' će ući u atmosferu direktno sa međuplanetne putanje, te su zakoni nebeske mehanike neumoljivi. Od tog trenutka, sonda više ne može da učini ništa da bi eventualno izbegla sastanak s Crvenom planetom. Nakon pet uspešnih sletanja zaredom – pad 'Mars Polar Landera' 1999. prekinuo je prethodni niz – NASA nas je navikla da na sletanje sondi na Mars gledamo kao na rutinsku stvar, ali zapravo to je neverovatno komplikovano. Ulazak u atmosferu čini prvi deo poznate EDL faze (Entry, Descent, and Landing), odn. faze ulaska, spuštanja i sletanja, širom sveta sada već poznatije kao 'sedam minuta terora. U svakom slučaju, moram da naglasim da EDL faza na Marsu može da traje između pet i osam minuta, u zavisnosti od prilazne putanje. 'Perseverance' će, poput svog blizanca 'Curiosityja', imati 7-minutnu EDL fazu, ali su, naprimer, MER roveri 'Spirit' i 'Opportunity' imali kraći EDL, od svega šest minuta. U redu, ali kakvi će biti ovih sedam minuta straha za 'Perseverance'?

 


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(22 strane, 3,1 MB)
download

pdf

2

Pročitajte ostale e-knjige
Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


Perseverance, prvi „drift“ na Marsu

Neverovatan snimak sletanja rovera Perseverance na Mars; prvi zvuci sa Marsa

Perseverance: Prvi dan na Marsu

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...