Astronautika: istorija

Bila je 1958. i Amerika se očajnički trudila da parira SSSR-u u kosmosu. Posle serije neuspeha, nikako nisu uspevali da se dokopaju orbite, iako su Sovjeti već poslali Lajku. Kada su konačno uspeli, bio je to više blam jer je sovjetski lider Hruščov slavodobitno izjavio da je Amerika uspela da pošalje pomorandžu u kosmos a da su njihovi sateliti bili teži od 1320 kg. Taj zapravo drugi po redu američki satelit se zvao 'Vanguard 1', ali gle čuda – on je još u kosmosu!

1

'Vanguard 1' je bio tek četvrti veštački satelit koji je bio uspešno lansiran. Amerika je već imala pet neuspešnih lansiranja i ovo su smatrali za istorijski uspeh. Ne treba da naglašavam da je iza svega stajala vojska, te da je kao raketa-nosač iskorišćen malo prepravljeni trostepeni balistički projektil.

Bio je to prvi satelit koji je imalo solarne ćelije, ni do danas prevaziđen izvor struje za sve vrste satelita. Lansiran je u martu 1958. i radio je sve do 1964, iako je imao samo 1,46 kg. Svako vidi da jako podseća na prvi sovjetski satelit 'Sputnjik', jer i on je bio napravljen od aluminijuma i imao žičane antene (6 umesto 4) dužine 30 cm.

Satelit je poslat na eliptičnu orbitu dimenzija 655x3969 km koja je obežavala da će biti održavala makar 2000 godina, ali otkrićem pritiska solarnog zračenja i atmosferskog kočenja procenjuje se da će satelit pasti oko 2200. godine.

2

 

Besmrtna Lajka 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...