Astronautika: istorija

pdf

Među kosmičkim zaluđenicima u SAD, misija „Apolla 8" predstavlja najčešći sinonim za Božić! Naime, 1968. NASA je donela u to vreme suludu odluku da pošalje tročlanu posadu oko Meseca i tako predupredi sovjetske napore u tom smeru. Letevši oko Meseca, Borman, Lovel i Anders su prekraćivali vreme čitajući – Bibliju. .


Gemini-na-MesecuP

osada je tada bila poslata samo sa Komandnim i Servisnim Modulima, i ta misija se često smatra jednom od najvećih Nasinih rizika u istoriji trke za osvajanje kosmosa. Ali mnogo pre nego što je NASA uopšte razmišljala o misiji „Apolla 8" , već su postojali odvažni planovi za američku lunarnu misiju. Početkom 1961. godine, agencija je razmatrala misiju slanja ljudi na Mesec, pa čak i sletanje na površinu, pomoću broda „Gemini".

Američki kosmički program „Gemini" započet je decembra 1961. pod originalnim imenom „Mercury Mark II" . Zamišljen tako da se osloni na mnogo veću i složeniju kapsulu nego što je bila „Mercuryjeva", program je imao za cilj da zadrži Nasu u kosmosu i reši mnogobrojne probleme vezane za profil lunarnog leta pre nego što se stvarno krene ka Mesecu. U to vreme „Apollo" se već nalazio u početnim fazama planiranja, kao brod za Mesec predviđen za trojicu putnika. Tokom oktobra 1962. godine, „McDonnell Aircraft Co.", kompanija koja je proizvodila „Mercuryje" i „Geminije", objavila je opsežnu studiju o mogućim lunarnim misijama drugačijeg tipa. Najzanimljivija je bila ideja sa modifikovanim letilicama tipa „Gemini".

Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(14 strana, 3,10MB)
download

pdf

gemini-presek copy


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  
Toma Bandin
0 #1 Toma Bandin 06-08-2013 13:01
Poštovani Draško,

U poslednjoj rečenici navodite da je Spejs Šatl leteo na najvećoj visini od 970 km.
Koliko je meni poznato šatlovi nisu nikada stigli dalje od 612 km visine.
Možda ste greškom ovaj broj pomnožili sa 1,6 (milja/km).
Dodaj komentar