Astronautika: istorija

pdf

satelitski vojni navigacioni sistem
Svi smo čuli za GPS, a mnogi ga čak imaju i na mobilnom. Ali šta je postojalo pre njega? Ko je to koristio i kako je radilo? Kako je sve počelo? Kakve veze sa tim imaju nuklearne podmornice?

Pročitaj detalje i saznaćeš odgovore.


Transit

Odmah posle Drugog svetskog rata, pobednici su se podelili na dva bloka, a trvenja između najvećih sila su do te mere eskalirala da je samo petnaestak godina kasnije svet po drugi put bio na samo korak od Trećeg svetskog rata.

Obe sile su brzo shvatile da je (samo) snaga oružja ono čega se plaši druga strana, pa je trka u naoružanju počela da postaje sve veće opterećenje za privrede i budžete tih zemalja. Naročito sovjetske, jer je „nekim čudom" Amerika iz Drugog svetskog rata izašla privredno, industrijski i tehnološpki daleko jača .

U početku, Amerika je na brodovima i podmornicama koristila turbomlazne krstareće projektile „Regulus" (SSM–N–8A) sa nuklearnim glavama. Međutim, kako su politički i vojni zahtevi rasli i usložnjavali se, tako je US Navy uvela dvostepene balističke projektile „Polaris" (UGM–27), koje su umesto „Regulusovih" glava od 2 kilotona nosile 3 termonuklearne bojeve glave od po 200 kilotona. Prvi „Polaris" je poleteo sa floridskog Kejp Kanaverala 7. januara 1960. godine.

satelit

Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(17 strana, 1,54 MB)
download

pdf


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 1 sat ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 12 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...