Astronautika: istorija

pdf

DŽINOVSKA RAKETA УР-700

Za potrebe sovjetskog lunarnog programa, u Reutovu je razrađivana velika porodica raketa od kojih je proveru istorije izdržala jedinо balistička raketa „УР-500", od koje se kasije ispilio „Протон". Jača verzija je nosila oznaku „УР-700", i njen dodatni stepen na nuklearni pogon trebalo je da ponese ljude na Mars. Nažalost, ova originalna raketa nikada nije poletela. Zašto? Ovo je takođe prilika da vidimo gde su danas naša kosmička tehnologija i ideje u odnosu na onu od pre pola veka.


ur700

Ustvari, ova raketa je postojala – ali samo na pausu. A to nije bilo malo. „УР-700" je trebalo da bude prava zver koja je trebala da Sovjetima garantuje pobedu u Trci za Mesec. Ili barem to je bilo ono o čemu je sanjao ukrajinski raketni inženjer Vladimir Nikolajevič Čelomej (1914-1984), rukovodilac konstruktorskog biroa iz Reutova, OKБ-52.

Početkom šezdesetih godina, svemogući ОКБ-1 glavnоg inženjerа Sergeja Koroljeva imao je praktično potpunu kontrolu nad svemirskim programom zemlje. ОКБ-1 je lansirao „Спутника", Lajku i Gagarina, ali zvezda u usponu , kakav je bio Čelomej, spremao se da preuzme deo te imperije. Zahvaljujući agendi agresivnih vojnih projekata koji su obećavali da će se Sovjetski Savez strateški učvrstiti na istom nivou kao SAD, Čelomej je želeo da osvoji prostor koji je do tada bio rezervisan isključivo za Koroljeva. Obrazovan i sa lepim manirima (već u to vreme je bio doktor nauka), bio je sušta suprotnost grubom Koroljevu, te je ubrzo postao miljenik prvog sekretara partije, Nikite Hruščova. Naravno da je i činjenica da su bili zemljaci (Ukrajinci) i da je Hruščovljev sin radio kao inženjer kod Čelomeja verovatno imaju nekakve veze sa ovim sjajnim usponom.

 04

Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(17 strana, 2,36 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...