Astronautika: istorija

pdfAmerička istraživačka Služba
* N R O *

nro Mnogi se slažu da na planeti danas ne može ni muva da p(r)oleti a da Amerikanci to ne saznaju. S pravom, jer SAD zvanično imaju 16 obaveštajnih službi koje brinu o čvrstom snu radničke klase i poštene inteligencije u SAD. Ali, isto kao i kod nas, ni tamo nisu sve službe iste – postoji „Pet Velikih“ – a danas ćemo upoznati jednu od njih. Zašto baš nju, shvatićeš kad pročitaš da su njeno glavno oruđe špijunski sateliti.


U“Big Five” spadaju: Centralna obaveštajna agencija (CIA), Nacionalna agencija za bezbednost (NSA), Obaveštajna agencija za odbranu (DIA), Geoprostorna obaveštajna agencija (NGA) i Nacionalna istraživačka služba (NRO). Kakva ekipa, kakvi nazivi! O svakoj od navedenih agencija napisani su tomovi, a nenapisani – tomovi i tomovi. Kakvi su to gutači para, običan čovek ne može ni da se zamisli. Podaci o tome kriju se i u Americi, a mnogi kažu čak i od Senata i predsednika.

Danas bih rekao nešto više o NRO, ali pre toga samo da kažem po par rečenica o ostalim obaveštajnim agencijama Amerike, koje su ovako ili onako upletene u sve što se u svetu geopolitike događa nakon Drugog svetskog rata.

CIA je jedina potpuno nezavisna obaveštajna agencija u zemlji. Takođe, direktor CIA je jedini federalni službenik u zemlji koji sme i može da troši koliko mu se prohte. Prošle godine su prijavili budžet od $15 milijardi, i to samo za nevojne operacije!

NSA je najveća obaveštajna agencija po pitanju budžeta i osoblja. Zadatak im je globalni monitoring, prikupljanje, dešifrovanje, prevođenje i analiza informacija i podataka za strane i domaće obaveštajne i kontraobaveštajne potrebe, uključujući i praćenje obeleženih meta na teritoriji SAD. NSA takođe brine i o zaštiti vladinih informacionih i komunikacionih sistema, ali i o tajnim operacijam koje podrazumevaju “bagovanje” elektronskih sistema, subverzivne softverske sabotaže, itd. Kao deo rastuće prakse svestranog nadzora u zemlji, NSA, recimo, prikuplja i skladišti snimke svih telefonskih razgovora američkih građana. Kao i CIA, direktori


DSP Phase3 Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(19 strana, 2,72 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Eh, pa ne dokazuje se da nešto nije,... 2 sati ranije
 • Željko Perić said More

  Iz moje laičke perspektive, svemir je... 5 sati ranije
 • Baki said More
  Interesantno. „Rezultati otvaraju... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Nastojaćemo da bar neka predavanja i... 3 dana ranije
 • Milivoje said More
  Dobro jutro astronomski magazin,... 4 dana ranije

Foto...