26. septembar. 2009.

Najnoviji dokumenti objašnjavaju kako je stvoren leteći zombi

bube

Još u januaru istraživači sa kalifornijskog univerziteta Berkeley obavestili su zaprepašćene novinare da su uspeli da na mozak jednog velikog insekta prikače kompjuterski čip i tako stvore daljinski kontrolisanu bubu-kiborga[1]. Ovih dana su konačno objavljeni dokumenti o tome kako im je to pošlo za rukoma, a sve je objavljeno u stručnom časopisu „Frontiers In Neuroscience". Čak je prikazan i videoklip u kome je prikazana buba u akciji.

Robotizovana buba je stvorena u okviru tajanstvenog programa američkog Ministarstva odbrane, DAPRA[2], koji je imao za cilj da opremi insekte s kamerama i drugim senzorima i tako ih pretvori u majušne, biološke UAV (bespilotne letilice). Za prvog kandidata je izabrana buba-nosorog[3], koja kao najveći insekt na svetu, može da ponese najveći teret.

Video ispod govori sam za sebe. Vidi se kako buba-kiborg leti po sobi, kontrolisana preko jednog običnog lap-topa.

Dani kada džinovske bube koje kontroliše vojska budu letele okolo definitivno su ispred nas. Bojim se da će uskoro uslediti kontra-odgovor. Možda neki sprej ili džinovska mlatilica za bube?

 



[1] Biće kome su određeni fiziološki procesi dodati ili su kontrolisani mehaničkim ili elektronskim uređajima.

[2] Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) je agencija za razvoj novih tehnologija za vojsku osnovana još 1958. Oni su „krivci" za mnoge tehnologije koje su iz vojske ušle i u svakodnevnu upotrebu, kao što je globalna kompjuterska mreža ili NLS (on-line sistem). Imaju samo 240 zaposlenih, ali i godišnji budžet od oko $3,5 milijardi. Trenutno rade na projektima: Boeing X-37, FALCON, Northrop Grumman Switchblade, Boomerang (mobile shooter detection system), Combat Zones That See, DARPA XG itd.

[3] Bube iz roda Dynastes koje karakterišu tvrda krila i rogovi na glavi i grudima. Žive u tropima.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... Pre 12 minuta
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... Pre 26 minuta
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 5 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 11 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...