Danas je međunarodni dan žena. U našem društvu razlike između muškaraca i žena gotovo su u cijelosti izbrisane, no ne tako davno biti Žena značilo je biti manje vrijedan član društva.

marina dan zena 2018

Gledamo li dalje kroz povijest žene su se znale pojavljivati u (pre)važnim ulogama vladarica, kraljica, princeza, božica.. Ipak, žena u svakodnevnom životu bila je potlačena. Stvari je preokrenula Clara Zetkin na međunarodnoj konferenciji za prava žena održanoj 1910. u Kopenhagenu. Njezin prijedlog da se diljem svijeta osmog marta obilježava kao Dan žena prihvaćen je. Već naredne godine (1911.) osmog marta krenuo je diljem svijeta promovirati ravnopravnost spolova i otvorio put emancipaciji žene u društvu.

Svaki je dan dan žena i muškaraca, djece i mladih, starih i bolesnih, Svakog dana zaslužujemo da budemo jednaki sa svim drugim ljudima na planeti bez obzira koje smo boje kože, pripadamo li znanstvenom  odnosno religijskom shvaćanju svijeta ili pak prema tome kako izgledamo kad sa sebe skinemo odjeću.

Postoje razlike između spolova, neospormo je to, no te razlike čine nas kompletnijim i istopravnim, istovažnim osobama. U budućnosti će se razlike između spolova još više smanjivati a osmi mart postati će podsjetnik na vrijeme kada to nije bilo tako. Na dugo vrijeme tijekom povijesti kojime se muškarci ne mogu ponositi. Stoga, ne budimo lijeni, obilježimo zajedno sa našim kćerkama, majkama, djevojkama, ženama, kolegicama današnji dan – Dan žena.


Komentari

 • dragant said More
  Pošto smo videli negativnu kritiku... 14 sati ranije
 • Danicic Predrag said More
  Vidimo se dolazim da budem dosadan... 22 sati ranije
 • Siniša said More
  Nije reč o superiornosti, već o... 3 dana ranije
 • Anonymous said More
  hvala :D :D :D
  dobro vece 3 dana ranije
 • dragant said More
  Pošto su Sinišin komentar i komentari... 4 dana ranije

Foto...