Spremite se za novu elektronsku knjigu Draška Dragovića koja će uskoro biti objavljena.

Dipl. ing Drago I. Dragović je dosada napisao 111 elektronskih knjiga
(+ nekoliko štampanih) iz astronomije, astronautike, naoružanja…

Nekoliko izvod iz knjige:

2

Jedna od najpopularnijih misija u celokupnom kosmičkom programu baš ona u kojoj je posada za dlaku izbegla smrt u kosmosu. Naravno, svima nam je poznato da je tragična priča sa sretnim krajem mnogo privlačnija od 'jednostavnog i dosadnog' uspeha. 

Uspeh uprkos neuspehu: maštovitost i pronicljivost hiljada muškaraca i žena koji su radili u Nasi uspeli su da spasu živote trojici ljudi na njihovom putu ka Mesecu. Rečenica iz filma, 'Neuspeh nije opcija', ušla je u legendu, iako nikad nije stvarno izgovorena.

3

***

Sheppad je bio prvi američki astronaut koji je savladao kosmičku barijeru 1961. godine i od tada je smatran pravim 'američkim herojem'. Međutim, ubrzo nakon njegove misije otkriveno je da boluje od Ménièrove bolesti, anomalije unutarnjeg uha koja ga je elinimisalo kao astronauta. Kao utešnu nagradu, Shepopard je 1963. postavljen za rukovodioca astronautske kancelarije kako bi nadgledao obuku svojih drugova i koordinisao rad s njima. Ali Sheppard se nije predao nego se podvrgao operaciji kako bi uklonio simptome. U martu 1969. Sheppard se oporavio od poslednje operacije kada se javio Slaytonu da je spreman da se vrati u kosmos.

***

Slayton je čvrsto verovao da je Shepard najbolji pilot među svim astronautima. Nije mogao da mu dodeli 'jednostavni' položaj pilota komandnog modula ili, još gore, pilota lunarnog modula. Ne, Shepard je mogao da ide samo na najviši položaj, tj. kao zapovednik misije. Ne gubeći vreme, Slayton je doneo odluku da ga odmah ubacu u prvu sledeću misiju. Problem je bio u tome što su postojala bar dva druga kandidata spremnija od Shepparda (ne računajući kapetana Woltera Schirru[1], zapovjednika 'Apolla 7', kome je NASA zalepila trajni veto na letove zbog 'nediscipline' tokom misije).

5

KNJIGA ĆE BITI OBJAVLJENA U NAREDNIH NEKOLIKO DANA

[1] Opasan lik, prvi Amerikanac koji je bio triput u kosmosu i jedini koji je leteo i na 'Mercuryju', i na 'Geminiju', i na 'Apollu'. Proveo je bezmalo 300 sati u kosmosu. Neprestano se svađao sa čelniicima Nase (uvek je bio u pravu!), a kap koja je prevršila čašu je bila kada je čitava posada kojom je on komandovao odbila da na njegov predlog nosi kacige jer su se svi razboleli of gripa. Još pre nego što su sleteli u okean, on je dao otkaz i otišao u TV voditelje.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...