Astronomski kamp je odložen za septembar pa je sad pravo vreme za čitanje. Pitamo se....

livadaAKL

ŠTA ČITA PROFESOR DRAGAN GAJIĆ?

dg 250- U ranim tinejdžerskim danima bio sam ubeđen da profesori, pogotovo oni u ozbiljnijim godinama, ne čitaju ništa, jer i zašto bi kad znaju sve što se podrazumeva da znaju. Doduše, moj otac, koji je inače bio profesor geografije, stalno je čitao raznorazne knjige. Smatrao sam da je on izuzetak od tog mog profesorskog stereotipa, jer, verovatno, nije na vreme naučio to što po difoltu treba da zna. Vreme je pokazalo da apsolutno nisam bio u pravu. Shvatio sam da, protokom godina, sve što više znam, to manje znam i da me crv u glavi sve više tera da čitam i učim. 

homo deus kratka istorija sutrasnjiceU vreme ove grozne pandemije, koja nije nenadana i mogla se očekivati (ali o tome neki drugi put) načitao sam se knjiga kao nikad dosad. Ja obično čitam istovremeno po par knjiga, zbog čega me supruga stalno kritikuje, jer ne razume kako mogu da „delim“ pažnju. Tako je i ovog puta. Trenutno čitam “Homo deus - kratka istorija sutrašnjiceJuval Noa Hararija. Po autoru, savremena civilizacija je u svom razvoju uspela da upravlja silama prirode i da kontroliše npr. zarazne bolesti (što se, bar u ovom trenutku, ne bi moglo da kaže za  novi korona virus SARS-CoV-2) i ratove, što je u ranijim vremenima ograničavalo potencijale čovečanstva. Ali vladarima planete značajno ograničenje u budućnosti, u svim aspektima življenja, mogu da predstavljaju upravo rezultati njihovog delovanja. U tom smislu aktuelizuje se pitanje: hoće li čovek budućnosti biti homo deus ili žrtva sopstvenog tehnološkog razvoja? Preporučujem ovu knjigu onima koji vole ovakvu tematiku i kojima ne smeta to što je knjiga prilično obimna (oko 500 strana). 

Druga knjiga koju trenutno čitam je, nećete verovati, „Stari Niš“ u izdanju „Niškog grafita“, koju je priredio moj prijatelj Ljuba Marković. Radi se o luksuznom, divno opremljenom izdanju. Iako je moj Niš postao grad koji sve više teži da bude bezlični grad stakla i betona, kakvih je u tzv. modernom svetu na hiljade, nešto ga ipak čini izuzetnim. To je njegova više milenijumska istorija. On je oduvek bio na sredokraći kultura, religija, geografskih pravaca, i zato mu je prošlost izuzetno bogata. Iz hobija volim da čitam istorijske dokumente o mom gradu i čitanje pomenute knjige me podseća na istorijski značaj svakog ćoška u drevnog Niša. Teško da ćete moći da dođete do ove knjige, ali vam preporučujem da pročitate nešto o istoriji mesta u kojem živite. 

Prof. dr Dragan Gajić,
Departman za fiziku PMF-a u Nišu i
predsednik AD „Alfa“
 

Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Eh, pa ne dokazuje se da nešto nije,... 2 sati ranije
 • Željko Perić said More

  Iz moje laičke perspektive, svemir je... 5 sati ranije
 • Baki said More
  Interesantno. „Rezultati otvaraju... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Nastojaćemo da bar neka predavanja i... 3 dana ranije
 • Milivoje said More
  Dobro jutro astronomski magazin,... 4 dana ranije

Foto...