Otkica2Za knjigu „Neka velika otkrića i pronalasci koji su promenili istoriju čovečanstva“ Draška Dragovića mnogi znaju. Ima dosta onih koji su je kupili, a neke članke iz te knjige srećemo i u AM. Ono što, međutim, mnogi ne znaju to je da postoji i drugi deo te knjige, samo ne u papirnom nego u elektronskom obliku. Knjige od papira odlaze u istoriju. 

 

1Dakle, postoji knjigaNeka velika otkrića i pronalasci koji su promenili istoriju čovečanstva II“. Znate li kakva je ta knjiga? Za vas nju je prostudirao prof. dr Dragan Gajić, sa niškog PMF. Evo šta profesor o toj knjizi kaže:

SADRŽAJ KNJIGE >>

 

DG240Tu onomad (što u savremenom vokabularu znači „pre neki dan“ ili „pre izvesnog vremena“) moj dobri prijatelj Zorkić poslao mi je link, da mogu da skinem jednu knjigu u pdf formatu. Kaže: „Pogledaj je. Možda će ti biti interesantna“. Uradim ja to i vidim Neka velika otkrića i pronalasci koji su promenili istoriju čovečanstva“, Knjiga II, napisana u porodičnoj manufakturi Dragovića, oca Ivana i sina Draga – Draška. E sad, ja sam za tu knjigu saznao na Letenci još pre nekoliko godina. Redovno pratim Draškovo pisanje. Njegovi članci i knjige, od kojih neke i sam posedujem, što u elektronskoj, što u štampanoj formi, napisani su iscrpno, detaljno, sa dozom duhovitosti, ali nadasve interesantno. Da živi na nekom drugom mestu i u neko drugo vreme, kada su ljudi voleli da čitaju, on bi i u finansijskom smislu bio izuzetno bogat. Ovako on je drugačije bogat, jer zna i ume da to prenese čitaocima. 

Međutim, ovu knjigu nisam nabavio. Računam, u porodičnoj biblioteci imam više sličnih naslova (znate ono „100 naučnika koji su promenili svet“„Dani koji su promenili svet“, „Velika otkrića“, a o enciklopedijama i da ne pričam). Pošto sam obećao Saši, pogledao sam ovu knjigu i – ostao sam zapanjen. Knjiga je napisana na 5 0 7 strana i u njoj imate sve što može da vas zainteresuje o nekim velikim  i značajnim otkrićima. Od toga ko je i kada osmislio iglu ili kašiku, do velikih otkrića u fizici elementarnih čestica. Govori i o Tesli, našem ličkom Prometeju, Ruđeru Boškoviću, Miki Alasu, ... I to sve ne lapidarno, već produbljeno, sa istorijskim, često i političkom potkom, i sa puno detalja, koji osvetljavaju problematiku. 

Svojim studentima sam uvek govorio da treba da uče i studiraju iz debelih, obimnih knjiga, pa kad iz njih zaborave 50% činjenica i objašnjenja, ipak mnogo toga i ostane. Kad uče iz tankih knjiga i kada, kao što je to uobičajeno, zaborave 50% onoga što su pročitali, ne ostane im ništa u glavi. Zato je ova knjiga, po meni, pravi pogodak. Debela, detaljna, intersantna. 

Znam da Draško „proždire“ knjige. Ne mogu ni da zamislim koliko su otac i on hiljada strana morali  da pročitaju i koliko referenci da pregledaju da bi ovakvo delo nastalo. I ne samo to. Za pisanje ovako kvalitetne knjige čovek se celog života obrazuje. To obrazovanje i ne mora da bude formalno, već je deo načina življenja i istraživačkog duha. Zato je knjiga izuzetna. 

Znate šta? Pošto sam čovek koji voli da lizne prst i okreće strane u knjigama, a ne da ih pomera na monitoru, rešio sam: odštampaću i ukoričiti ovu knjigu. Pa kad mi moja mala Ida zatraži da joj objasnim nešto,  što možda nedovoljno znam, da mogu lakše da to nađem „kod Draška“, To sam već radio za drugu decu uz pomoć njegove knjige „Molim te objasni mi“.

Dragoviću, ako ikada pročitaš ove redove, znaj skidam kapu. Oduševljen sam.

Prof. dr Dragan Gajić

 

Kako do ove knjige?

Pišite autoru i s njim se sve dogovorite. I za cenu. Ne postoji prava, zvanična cena. Ova knjiga je suviše skupa da bi se prodavala po pravoj ceni. Zato, samo pište g. Dragoviću i dogovorite se. 

Naručite knjigu 

"Neka velika otkrića i pronalasci
koji su promenili istoriju čovečanstva  2"

(507 strana A4 PDF, 14 MB)

od autora mejlom:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Jeste li ih naručili ovde dve štampane knjige Draga Dragovića:

 1

MOLIM TE OBJASNI MI

Dipl. ing. Drago, Draško, Dragović
MOLIM TE OBJASNI MI
250 strana
Cena: 200 dinara (+ troškovi slanja)
Objasni

 


Naručite knjigu od autora mejlom:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


U knjizi je autor sažeo svoju višedecenijsku potragu za odgovorima na najzanimljivija pitanja iz sveta prirodnih nauka: astronomije, matematike, fizike, hemije... a koji se taško mogu naći u popularnim enciklopedijama. Evo nekih od brojihi pitanja na koje autor daje odogovre:

- Koliko ima čestica u kosmosu?
- Da li se svemir polako troši?
- Kako nastaje materija u svemiru i šta se nalazi iza poznatog svemira
- Kakav će biti Zemljin kraj?
- Kako i kada su nastali okeani?
- Postaju li okeani vremenom sve slaniji?
- Zašto Mesec ne padne na Sunce
- Koliko je najmanja jedinica vremena?
- Koji je najaktivniji hemijski elemenat i zašto?
- Šta je to metalni vodonik?
- Šta su to vitamini i zbog čega su nam neophodni?
- Šta bi se desilo kada bi se let otopio na plovima
-  Zašto ništane može da se kreće brže od svetlosti?
 

Draško Dragović je jedan od najstarijih i svakako najpopularnijih saradnika AM. Do sada je napisao preko 2500 članaka za naš sajt i više od 100 elektronskih knjiga


Naručite knjigu od autora mejlom:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


 2

NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJI SU PROMENILI ISTORIJU ČOVEČANSTVA

Dipl. ing. Drago, Draško, Dragović
NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJI SI PROMENILI ISTORIJU ČOVEČANSTVA
ing Drago i ing Ivan Dragović
400 strana
Cena: 200 dinara (+ troškovi slanja)
otkrica

Naručite knjigu od autora mejlom:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Iz članka: Nova knjiga Draga Dragovića

Čitava knjiga je podeljena u velika poglavlja, a ova u različite manje priče. Pošto sam se držao hronologije, logičnoje da knjiga započinje poglavljem NASTANAK ZVEZDA I SUNČEVOG SISTEMA, u kome sam objasnio poznate teorije o nastanku i evoluciji zvezda, a u tom svetlu i nastanak našeg bližeg i daljeg komšiluka. Sledilo je poglavlje OTKRIĆA PLANETA I NJIHOVIH SATELITA, u kome sam koncizno opisao svaku planetu ponaosob, zajedno sa njihovim pratiocima. Nisam mogao da izdržim, pa sam u našu porodicu planeta ipak uključio i Pluton, iako on to de facto više nije bio. Pošto našu porodicu ne čine samo planete i njihovi sateliti, u nastavku sam pisao i o malim planetama – asteroidima, NEA objektima, trans-neptunskim objektima, vansolarnim planetama, itd. Hteo bih da naglasim da je svaka priča o pojedinačnoj planeti i njenih mesecima obogaćena vrednim i jedinstvenim tabelama, u čijem sastavljanju sam koristio retke podatke sa sajtova i knjiga bardova tematike, dr Majkla Brauna (Michael Brown) i njegovih kolege dr Čedvika Truhilja (Chadwick Trujillo) i Dejvida Rabinovica (David Rabinowitz). Neizostavno bih želeo da pomenem da sam u pisanju ovog poglavlja koristio podatke iz najboljeg u tom trenutku sajta po pitanju objekata solarnog sistema na Internetu, koji je svakodnevno ažurirao njegov autor, amaterski astronom iz Poljske, Andrej Karon, sa kojim sam i privatno sarađivao a čije su ingeniozne tabele bile objavljivane i na sajtu „Astronomskog Magazina“. To je tada bio najbolji sajt na svetu i sadržavao je proračune i podatke koje nije imao niko drugi.


Naručite knjigu od autora mejlom:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


 

 


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Brisaci? Neprakticno, tesko i glomazno.... 22 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 4 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 5 dana ranije

Foto...