pdf

Merkur spada u najzagonetnija tela Sunčevog sistema, delimično i zato što je nedovoljno istražen. Pa i to je, bar na prvi pogled, pomalo čudno jer neka mnogo dalja tela, recimo Jupiter i Saturn, bolje poznajemo, a Merkur nam je drugi sused. Svega dve letelice su ga do sada posetile, a jedna od njih je samo prozujala pored njega. Bio je to američki Mariner 10, koji je pored ove planete tri puta projurio tokom 1974. u 1975. godine. Skoro četiri decenije kasnije, u orbitu oko ove planete ušla je, takođe američka, letelica Messenger. A to nije bilo dovoljno za detaljnije upoznavanje sa ovom planetom. Uz to, Merkur je nezgodan za posmatranje sa Zemlje zato što je blizu Sunca.  Drugim rečima, Merkur slabo poznajemo, a on je pun zanimljivosti.

bp3

Merkur je Suncu najbliža planeta, ali ipak on nije i najtoplija (temperatura Venere je viša zbog guste atmosfere). Iako je vreo i nema atmosferu na Merkuru je opažena voda (u dubokim kraterima na polovima do čijeg dna ne dopiru Sunčevi zraci). Iako je Merkurovo jezgro već odavno moralo da se ohladi i postane čvrsto Merkur ipak ima magnetno polje (za čije generisanje mora da postoji tečno jezgro). A to Merkurovo jezgro je nesrazmerno veliko.

Sve to čini zagonetnom ovu planetu zbog čega se ona ne uklapa dovoljno dobro u model nastanka i evoluciju Sunčevog sistema.

Zbog svega to ga od sledeće sonde koja je namenjena istraživanju Merkura se mnogo očekuje, a toj misiji posvećena je nova elektronska knjiga Draška Dragovića koju uskoro objavljujemo:

'BepiColombo'
istraživač najmanje planete solarnog sistema

bp2Nakon Urana i Neptuna, Merkur nam je najmanje poznata planeta u Sunčevom sistemu. Posetile su je samo dve američke sonde do sada, 'Mariner 10' i 'MESSENGER'. No na putu je i treća misija: Sonda 'BepiColombo', nastala u dogovoru između Evropske svemirske agencije (ESA) i japanske svemirske agencije (JAXA). U stvarnosti, 'BepiColombo' je vrlo posebna misija jer je ne čini jedna sonda, već dve, MPO i MMO ('Mio'), koje će od 2025. kružiti oko Merkura s ciljem otkrivanja njegovih tajni. Osim ove dve sonde, 'BepiColombo' ima i treći modul, MTM, zadužen za dovođenje dve pomenute letilica u blizinu najbliže planete Suncu. 'BepiColombo' je lansiran 20. oktobra 2018. u 03:45 po našem uz pomoć 'Ariane 5 ECA' u misiji VA245 s rampe ELA-3 u Kourou (Francuska Gijana). Uprkos tome što ga je lansirala moćna 'Ariane 5', 'BepiColombo' je ipak morao da proleti pored Zemlje (april 2020.), dva puta pored Venere (oktobar 2020. i avgust '21.) i šest puta pored Merkura kako bi na kraju ušao u orbitu oko cilja. 'BepiColombo' je prva evropska sonda koja će istraživati Merkur, pa već sada možemo reći da je ESA uspešno poslala kosmičke letilice na sve planete u unutrašnjem Sunčevom sistemu.

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...