MOJE KNJIGE

otvorenaknjiga

Ajdacic_sm


O knjigama koje voli priča:
prof. dr Vladimir Ajdačić
Nuklearni fizičarPrva knjiga koja je moja interesovanja usmerila kao nauci u vreme kada sam imao 12-13 godina (znači negde po završetku drugog svetskog rata) bila je knjiga: ''300 čuda''. Zato sam ja kasnije, od 1987. kada sam bio u Vajtendorfu, u Austriji, počeo sa pisanjem knjiga ''Nauka kao bajka'', da bih napisao 303 priče o ''čudima nauke''. I to sam završio 2004. godine Tako sada postoje 3 knjige ''Nauka kao bajka'' 1, 2 i 3.

Od ''300 čuda'' do mog upisa na PMF u Beogradu (Fizička hemija sa atomistikom) pročitao sam, pored Bokšanove knjige: MATERIJA I ENERGIJA, štampane za vreme drugog svetskog rata, mnoge popuilarne knjige o nauci, od kojih bi izdvojio dve. Prvo, knjigu Nenada Đ. Jankovića: "Otkrivanje Vasione" (Istorija astronomije do XIX veka), a, zatim, kao drugu knjigu: "Kosmos", autora Karla Segana.

Jankovićeva knjiga OTKRIVANJE VASIONE je čudesan ''putopis'' astronomije od najranijih vremena do 19. veka koji sadrži neviđenu istorijsku i umetničku  ''pozlatu''. Čitaoca vodi kroz vekove otkrivajući mu  razvoj ljudske misli. U njoj su na najlepši način ispreplitani:  astronomija, istorija, filozofija, druge nauke i umetnost. Mislim da je ova knjiga u svom žanru (sa nekim korekcijama jer je pisana duže od 30 godina) do sada neprevaziđena. Veoma je bogata mudrim mislima i poetskim sadržajima.

Druga knjiga, Seganov KOSMOS nastala je na temelju čuvene Seganove TV serije KOSMOS (u 13 delova). To je savremeno koncipirana knjiga sa mnogo sadržaja iz moderne astronomije. Mislim da bi ona trebalo da bude neophodna literatura svih ljubitelja astronomije. Jasno i precizno izlaganje, ''priče'' sa lica mesta značajnih zbivanja, pogled u prošlost i u budućnost viđene od strane značajnog naučnika našeg doba bio bi drugi kamen temeljac putniku u nove avanture koje znatiželjnom duhu pruža jedna od najfascinatnijih nauka kroz vekove -  ASTRONOMIJA.

 

Author: Dušan Pavlović

Komentari

 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  5 sati ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 6 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 13 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Dao mi tekst misliti.....nisam ni... 14 sati ranije
 • danilo said More
  :D odlican tekst, vrijedi ama bas svaka :D 2 dana ranije

Foto...