Dana 29. maja 2010 godine u 12 časova održano je astronomsko predavanje Astronomskog udruženja Eureka. Predavanje je održano u zgradi Gimnazije u kabinetu za fiziku.

HPIM9106

Zahvaljujući Milutinu Spasiću, Bojani Zajić i Zoranu Tomiću koji su osvojili 100 sati robotizovanog teleskopa u Kanadi učenici su mogli da prisustvuju ovom predavanju.

Milan Gucić iz Saveza astronoma amatera Srbije je govoroio o astrofotografiji Pokazao nam je zvezdu koja se naziva 9 i pripada sazvežđu Labuda. Objasnio je da je za dobru sliku zvezda potrebno je mnogo vremena, oko 40 različitih fotografija da bi se dobila idealna slika. Nakon toga pokazivao nam je slike Mlečnog puta, galaksija i ostalih prelepih prizora u kosmosu. Osim toga prepričao nam je i par mudrosti o kosmosu kao na primer:
„Treba da se okrenemo lepoti koju nam pruža nebo" i „Ima mnogo više zvezda na nebu, nego zrna peska na svim plažama sveta" . Ova poslednja ga je najviše inspirisala da se bavi astronomijom.

HPIM9107

Isto tog dana bilo je zakazano posmatranje neba na terenima, na Jakši, međutim zbog lošeg vremena otkazano je.

Za kraj Bojana Zajić nam je rekla u ime Astronomskog udruženja EUREKA da planiraju završetak projekta o osnovnim karakteristikama Jupitera, seriju predavanja iz astronomije i izložbu o astrofotografiji. Najavila je
Učenicima koji su prisustvovali se veoma dopalo ovo zanimljivo predavanje i nadaju se da će se nešto slično uskoro ponoviti!

HPIM9108


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...