Šta bismo mi bez medija? Da njih nema, živeli bismo u mraku neznanja. Ovako živimo u mraku znanja. Ne uvek, ali nije retkost da je bolje neki članak ne čitati.

Evo primera koji nam je u očajanju i potpunoj rezignaciji poslao naš čitalac Dušan Milovac. Dakle, naslov članka glasi: «NASA nas je PRESTRAVILA: Zemljani, dve nedelje ćemo živeti U POTPUNOM MRAKU». E eto prestravljeni smo. Da bi prestravljanje bilo još jače ono je napisano velikim slovima. Iz istog razloga velikim slovima i piše šta će da nam se desi. Bićemo u POTPUNOM MRAKU. U članku se suočavamo sa detaljima opasnosti: bićemo u mraku dve nedelje, najmanje, u novembru. A sve to je izjavio niko drugi nego direktor Nase Čarls Bolden! Čekaj, Čarls Bolden!? Čarls Bolden!? Pa Čarls Bolden je dao ostavku u Nasi još u januaru. Već i na osnovu ovoga pomislili biste da je autor članka baš nadaren za izmišljanje, ali čekajte, glavno tek dolazi.

okultacijaKreacija vodonika?

Dakle, očekuje nas «nadvijanje tame nad našom planetom», a do čega će doći – sad sedite, popijte čašu mineralne vode, duboko udahnite i spremite se za šok: dakle, nadvijanje tame biće «izazvano paralelnom pozicijom dve druge planete». Paralelnom pozicijom, kaže, dve druge planete! To baš stručno zvuči, mada ne znači ništa. Evo nek me neko prosvetli i objasni mi šta je to «paralelna pozicija dve planete», biću srećan da znam. Radi se, kaže članak, o prolasku Venere pored Jupitera. Da, da, i to će - e ovo je strava: «dovesti do oslobađanja velike količine vodonika». Kako, gde, otkud, zašto, e to se ne objašnjava. Samo će se osloboditi velike količine vodonika. Kakve veze ima prolaz Venere pored Jupitera sa oslobađanjem vodonika ostaje misterija. O ovom prolazu je inače pisao Marino Tumpić, ali nije pominjao nikakav vodonik. Kao što naši čitaoci sigurno znaju radi se o prividnom prolazu, dakle o događaju gledano sa Zemlje. U stvarnosti Venera i Jupiter su u tom prolazu međusobno bili udaljeni preko 700 miliona kilometara.

Ima i dalje, ali zbilja ne mogu više da komentarišem toliku količinu besmislica. Evo članka, samo, čitate ga na sopstveni rizik. AM ne preuzima nikakvu odgovornost za posledice.

Vidite, nije problem to što neko nešto ne zna. Uostalom svako od nas sigurno ima velike rupe u znanju i niko ozbiljan nije zadovoljan količinom svog znanja. Problem je što pomenuti članak izvrgava ruglu nauku i znanje. Sigurno niko nije ozbiljno shvatio taj članak (što autora čini još mizernijim novinarem). On je objavljen u rubrici Slobodno vreme jer ga ni urednik novina ne smatra ozbiljnim člankom. Ipak, taj članak je sprdanje sa zdravim razumom. A nije ni duhovit. 


Komentari  
Slavko H2 Stojanov
0 #6 Slavko H2 Stojanov 25-11-2017 17:49
I ja sam bio zauzet kao i Jagodinac , bar poslednjih nedelja. Mozete zamisliti : mrak u podne a ja se bavim astrofotografij om ! I tako dve nedelje ... i ne unosim teleskop u sobu. Jedino sto ga moram pokrivati , toliko puno vodonika pada po dvoristu , cudo jedno.

Zivimo u Neosrednjem veku. Zivimo u pomodarstvu halovina i blekfrajdeja, svih mogucih "carolija" i "magija" nastupajucih praznika. Sve se vise veruje megamediokritet ima koji su postavili standarde bulevarskozute stampe uz obilnu podrsku petorazrednih holivudskih , hm, filmova.
Ako se upitamo zasto ima toliko toga gore pobrojanog , plasim se da je odgovor zastrasujuci: VECI deo ljudske populacije je doticni konzument.
A citaoci AM-a i ja nastavicemo da se bavimo astrofotografij om od 22h do 04h. U inat pomenutoj vecini.
milan.miloradovic
+1 #5 milan.miloradovic 19-11-2017 18:40
Nešto sam zauzet ovih dana ali da me ne mrzi da se ganjam sa vetrenjačama tako bih rado sad opalio tužbu Šlicu zbog iznošenja lažnih vesti, širenja panike i uznemiravanja mog bića i dostojanstva, što sam morao danima (i noćima!) da strepim da li će se bilo šta od onoga u članku obistiniti. I verovatno bih priložio neki lekarski izveštaj o stresu, hipertenziji i neurotskim manifestacijama , pa da vidimo. Barem bi na sudu bilo veselo, a stoprocentno bi me posle toga pozvali u minimum dva-tri rijalitija koji su u odnosu na Bljuc - čist nadrealizam.
Nego, rekoh, nešto sam zauzet ovih dana pa se šarlatani izvukoše.
Nikola
0 #4 Nikola 18-11-2017 23:18
A možda se ovde radi o fenomenu zvanom spooky action at a distance? Onda ovi milioni kilometara nemaju važnost :-)
Ivan Ristic
+1 #3 Ivan Ristic 18-11-2017 23:16
"Nije strašno što se ponekad spaljuju knjige, već što ološ piše, bagra čita, a niko ne spaljuje."
Accu
+1 #2 Accu 18-11-2017 21:56
Evo par "prelepih" & duboko nadahnutih komentara na inkriminisani članak objavljen u dnevnom listu "Blic"...

~Not as stupid as NASA : Kako vise nije dosadno ovoj NASA-i da siri dezinformacije? Pa skoro nijedna informacija nije tacna koju oni pruzaju.

~istina : ljudi ovo je namestaljka. CERN nesto prcka i sve im se poklapa sa velikim pomracenjem Sunca u avgustu, sa sazvezdjima u septembru i event u novembru. pamet u glavu i ne verujte NASI i ostalim satanistima!!!
marino1
+4 #1 marino1 18-11-2017 20:51
Pa ja nisam pisao o vodiku jer nisam znao da su venera i jupiter u paraleli, mislio sam da su u okomici a onda dolazi do tkz ugljikova poravnanja sto proizilazi iz fermijevog paradoksa :)
Dodaj komentar