Šta bismo mi bez medija? Da njih nema, živeli bismo u mraku neznanja. Ovako živimo u mraku znanja. Ne uvek, ali nije retkost da je bolje neki članak ne čitati.

Evo primera koji nam je u očajanju i potpunoj rezignaciji poslao naš čitalac Dušan Milovac. Dakle, naslov članka glasi: «NASA nas je PRESTRAVILA: Zemljani, dve nedelje ćemo živeti U POTPUNOM MRAKU». E eto prestravljeni smo. Da bi prestravljanje bilo još jače ono je napisano velikim slovima. Iz istog razloga velikim slovima i piše šta će da nam se desi. Bićemo u POTPUNOM MRAKU. U članku se suočavamo sa detaljima opasnosti: bićemo u mraku dve nedelje, najmanje, u novembru. A sve to je izjavio niko drugi nego direktor Nase Čarls Bolden! Čekaj, Čarls Bolden!? Čarls Bolden!? Pa Čarls Bolden je dao ostavku u Nasi još u januaru. Već i na osnovu ovoga pomislili biste da je autor članka baš nadaren za izmišljanje, ali čekajte, glavno tek dolazi.

okultacijaKreacija vodonika?

Dakle, očekuje nas «nadvijanje tame nad našom planetom», a do čega će doći – sad sedite, popijte čašu mineralne vode, duboko udahnite i spremite se za šok: dakle, nadvijanje tame biće «izazvano paralelnom pozicijom dve druge planete». Paralelnom pozicijom, kaže, dve druge planete! To baš stručno zvuči, mada ne znači ništa. Evo nek me neko prosvetli i objasni mi šta je to «paralelna pozicija dve planete», biću srećan da znam. Radi se, kaže članak, o prolasku Venere pored Jupitera. Da, da, i to će - e ovo je strava: «dovesti do oslobađanja velike količine vodonika». Kako, gde, otkud, zašto, e to se ne objašnjava. Samo će se osloboditi velike količine vodonika. Kakve veze ima prolaz Venere pored Jupitera sa oslobađanjem vodonika ostaje misterija. O ovom prolazu je inače pisao Marino Tumpić, ali nije pominjao nikakav vodonik. Kao što naši čitaoci sigurno znaju radi se o prividnom prolazu, dakle o događaju gledano sa Zemlje. U stvarnosti Venera i Jupiter su u tom prolazu međusobno bili udaljeni preko 700 miliona kilometara.

Ima i dalje, ali zbilja ne mogu više da komentarišem toliku količinu besmislica. Evo članka, samo, čitate ga na sopstveni rizik. AM ne preuzima nikakvu odgovornost za posledice.

Vidite, nije problem to što neko nešto ne zna. Uostalom svako od nas sigurno ima velike rupe u znanju i niko ozbiljan nije zadovoljan količinom svog znanja. Problem je što pomenuti članak izvrgava ruglu nauku i znanje. Sigurno niko nije ozbiljno shvatio taj članak (što autora čini još mizernijim novinarem). On je objavljen u rubrici Slobodno vreme jer ga ni urednik novina ne smatra ozbiljnim člankom. Ipak, taj članak je sprdanje sa zdravim razumom. A nije ni duhovit. 


Komentari

 • mikac said More
  bas je pun info, hvala :D 14 sati ranije
 • jevgenin2004 said More
  :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 2 dana ranije
 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  3 dana ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 3 dana ranije

Foto...