Wikipedia_Logo_120

 

Pre deset godina smo u časopisu Astronomski magazin pisali kako je deset godina ranije, 15. januara 2001, pokrenuta Vikipedija. Drugim rečima ovog meseca omiljena enciklopedija svih naroda je napunila 20 godina svog postojanja (i malo je mlađa od Astronomskog magazina). 

AM-Viki

U međuvremenu, od prethodnog članka povodom rođendana, Vikipedija je narasla. Pre deset godina engleska verzija imala je 3,5 miliona članaka - danas ima 6,2 miliona. U početku postojala je verzija samo jedna Vikipedija i to na engleskom jeziku. Danas Vikipedija izlazi u oko 300 projekata i ukupno sadrži 55,6 miliona članaka. To je svež podatak, već sutra kada otvorite Vikipediju ona će imati više članaka. Mesečno Vikipedija ima oko 1,7 milijardi jedinstvenih posetilaca i nalazi se među prvih pet sajtova u svetu. Izlazi na 309 jezika (na 299 se ova enciklopedija popunjava svakodnevno). 17 jezičkih verzija ima preko milion članaka. 

Srpska Vikipedija je pokrenuta 16. februara 2003. Ona danas ima 642.000 članaka i po tome se nalazi na 20. mestu među Vikipedijama. Hrvatska Vikipedija je pokrenuta istog dana kada i srpska i ima više od 248 hiljada članaka.

Postoji i asteroid Vikipedija. To je asteroid u glavnom asteroidnom pojasu i oko Sunca obilazi na srednjem rastojanju od 2,382 astronomske jedinice.

Predstavnici srpske Vikipedije posetili su AK 2011: AKL11 - predavanje: VIKIPEDIJA

 


Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 21 sati ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 2 dana ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 2 dana ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 3 dana ranije

Foto...