Wikipedia_Logo_120

 

Pre deset godina smo u časopisu Astronomski magazin pisali kako je deset godina ranije, 15. januara 2001, pokrenuta Vikipedija. Drugim rečima ovog meseca omiljena enciklopedija svih naroda je napunila 20 godina svog postojanja (i malo je mlađa od Astronomskog magazina). 

AM-Viki

U međuvremenu, od prethodnog članka povodom rođendana, Vikipedija je narasla. Pre deset godina engleska verzija imala je 3,5 miliona članaka - danas ima 6,2 miliona. U početku postojala je verzija samo jedna Vikipedija i to na engleskom jeziku. Danas Vikipedija izlazi u oko 300 projekata i ukupno sadrži 55,6 miliona članaka. To je svež podatak, već sutra kada otvorite Vikipediju ona će imati više članaka. Mesečno Vikipedija ima oko 1,7 milijardi jedinstvenih posetilaca i nalazi se među prvih pet sajtova u svetu. Izlazi na 309 jezika (na 299 se ova enciklopedija popunjava svakodnevno). 17 jezičkih verzija ima preko milion članaka. 

Srpska Vikipedija je pokrenuta 16. februara 2003. Ona danas ima 642.000 članaka i po tome se nalazi na 20. mestu među Vikipedijama. Hrvatska Vikipedija je pokrenuta istog dana kada i srpska i ima više od 248 hiljada članaka.

Postoji i asteroid Vikipedija. To je asteroid u glavnom asteroidnom pojasu i oko Sunca obilazi na srednjem rastojanju od 2,382 astronomske jedinice.

Predstavnici srpske Vikipedije posetili su AK 2011: AKL11 - predavanje: VIKIPEDIJA

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...