Umesto komentara

Urednik  „Astronomije" objavio je na sajtu vest o gasenju casopisa. Na svoj nacin , bez optuzivanja bilo koga, nabrajanja razloga i okolnosti koji su odlucili sudbinu jednog vanserijskog glasila .

Da li uopste treba pomenuti vazece kanone koji vladaju u hladnoj logici trzista i vremena u kome zivimo ? Suvisno, time se pravdaju mnogi , prikrivajuci tako i svoje greske i propuste. Navikli smo da slusamo zalopojke I farisejsko ponasanje onih od kojih zavise neprofitabilne publikacije koje se , skoro po pravilu izdignu iznad nivoa konfekcijske produkcije. Vredi li nabrajati republicke I pokrajinske institucije za nauku I kulturu koji su u najvecoj meri doprineli da "Astronomije" nema vise na kioscima? Vredi li pominjati hronicnu nezaiteresovanost za nauku uopste? U takvom kontekstu stvari , nema mnogo mesta za "Astronomiju" I njoj slicne casopise.

Cinjenica da na izdavackom trzistu mnogo bolje prolaze publikacije koje koketiraju sa paranaucnim disciplinama dovoljno govori o zainteresovanosti prosecnog citaoca za NLO I pripadajuce vanzemaljce u njima , razna tajnovita podrucja tipa Area 51, kristalne lobanje, trece oko koje sve vidi ( cak I to da ljudska noga nije krocila na Mesec ) I slicno. Drzeci se davno oprobane formule "senzacija po svaku cenu"  takvi casopisi I dalje ce opstajati na trzistu I imati mnogoljudnu armiju poklonika. Iskljucivo za jednokratnu upotrebu.

Takav usud " Astronomija" je svesno izbegavala I uz pomenute faktore dostojanstveno ( zasada) se povukla. Nije jedina , slicnu sudbinu su doziveli  "Kosmoplov" I "Galaksija" , u vremenima kada smo bili mnogo blize nauci nego danas.

Pretproslog vikenda,tek sto se spustio sumrak , zvono na kapiji I ocekivani dolazak poznanika.: Sasa I njegov neizbezni bicikl :

-       Izvini , kasnim ali sam imao toliko posla - cekam me da jos ubacim nesto za AM .

Sedamo za sto u trpezariji na kome je vec ohladjeno StellaArtoa. Usput pricamo o novostima koje su se desile izmedju dva nasa susreta : o projektu pikosatelita , kasnjenju radova na Stratosondi, predavanjima na Planetarijumu...

-       E, jel' znas da "Astronomija" nece vise izlaziti!  -  Onako , bez ikakvog melodramskog prizvuka, kao i uvek kada je govorio o vaznim stvarima.

-       I nema potrebe da pravis takvo lice, to se ticalo svakog novog broja u poslednjih godinu dana, znas I sam -  dodao je, sipajuci pice .

-       ....!?  -

-       Za svaki slucaj , zavrsio sam dobru polovinu materijala za 38. broj. Ali , sada je to definitivno. Ne vredi , jednom obecaju novac izdavacu pa zaborave ... -   misleci na gore navedene republicke i pokrajinske institucije zaduzene da pomognu popularizaciju nauke, izmedju ostalog.

-       Zar nismo pricali o « Astronomskom almanahu » koji bi izlazio dva puta godisnje ? Ako vec casopis nije ekonomski opravdan , bar Almanah...-  hvatam se za slabasnu slamku spasa.

-       A onda o Letenci da se pise sa nekoliko meseci zakasnjenja ?!  Kao i o nekom naucnom otkricu u medjuvremenu ! Gubi se na aktuelnosti ... -  primecuje , listajuci stari « Astronomy » koji se zatekao na stolu.

Te veceri smo ostali do kasno , razgovarajuci o svemu i svacemu . A o « Astronomiji » ni reci vise. Jer to tako zna da boli . Posebno coveka cije ime znaci isto sto i Astronomski magazin , Letenka, Astronomija i mnogo jos toga ...

Duboko sam ubedjen da sve to je samo posledica opsteg previranja u nasem drustvu, u momentu od koga puno toga zavisi kako cemo ici dalje. Isto to vazi i za nauku . Treba da budemo optimisti i u blizoj buducnosti, kada se budu stekli uslovi , druzimo se sa jednom  NOVOM  ASTRONOMIJOM. To bi bilo bas lepo ime !

Slavko Stojanov

Author: Slavko Stojanov

Komentari  

MaliZekonja
0 #7 MaliZekonja 05-06-2010 19:59
Astronomija i NG su bili jedini naučni časopisi u našoj jedinoj časopisnoj trafici, sad je ostalo samo bedni, nalik sci-fi NG. Iz Astronomije sam bar naučio nešto, al iz National Geographic pfff, ma znate o čemu govorim... Redovno posećujem sajt o novositima, i obećavam kad budem velik i imaću puno novca, biću glavni sponzor Astronomije, imate moju reč :-)
Zoran Vuletić
0 #6 Zoran Vuletić 28-12-2009 00:55
...i danas sam kraičkom oka bacio pogled prema trafici.....nis ta....
Krcko
0 #5 Krcko 20-10-2009 13:51
Neću da dužim... ali ću samo ovo....


Živi bili, živi bili imbecili i debili...
Blago tebi, blago meni ... uništi će nas kreteni...
Kog god hoće ... ovde može.. da hara i pustoši
SVE KILAVI RADOVANI I NEJAKI UROŠI....


Svim ljudima koji poznaju one prave vrednosti... neka istraju...

VRATIĆEMO SE u josh boljem IZDANJU....
Zivkovic Danijel
0 #4 Zivkovic Danijel 16-10-2009 20:55
Katastrofa! Nemogu da verujem, jedan dobar(odlican) magazin i on ugasen! Neznam sta da kazem. Valjda ce doci vreme kada ce imati vise interesovanja za nauku a ne za ______________. .. Da ih nepominjem.

SA SRECOM!!!!!
Miodrag
0 #3 Miodrag 16-10-2009 17:39
Pa zar u ovoj zemlji nema ijedne iole bogatije firme koja bi mogla da bude sponzor časopisu Astronomija ?

Gde su zastupnici IBM-a, Microsoft-a, Saga, i ostale ne-IT kompanije ?

Da li im se iko obratio za pomoć ?
Marjan Florsic
0 #2 Marjan Florsic 13-10-2009 21:35
Bas je primereno da ukinemo casopis u Medjunarodnoj godini astronomije,ipa k se nadam da ce taj mrak nekako da se razgrne.
Pozdrav
Nadja
0 #1 Nadja 05-10-2009 13:08
Ovo je užas! Moj suprug će da doživi nervni slom! A i meni je žao što se gasite, jer ste bili pravo osveženje i imali zanimljive članke! Želim Vam da se što pre pojavite pod nazivom "Nova Astronomija". Sa srećom, do skorog čitanja!

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži