MM logotip Mmaraton2017 Maratonci, samo da vas podsetimo: 25. marta na Letenki održaće se 17. Mesijeov  maraton. Mmaraton je, kao što znate, najslavnije posmatračko astronomsko takmičenje u galaksiji.

Pratite VESTI o maratonu

22909412863 3170edeb48 o

PROGRAM

Mnogo zavisi od vremenskih prilika. Ako posmatrački uslovi ne budu dobri imamo celu noć za alternativne aktivnosti: za predavanja i beskrajne priče o astronomskoj opremi, astronomiji i fizici a, po želji, biće moguće i projekcije nekih naučnopopularnih filmova i slično.

Ako bude vedro takmičari će imati posla, ali posle ponoći njima će se, da se poslužim astronautskom terminologijom, otvoriti prozor od jednog sata vremena da se pridruže onima koji se ne takmiče, te da čuju nešto od programa. A za sad, program je ovaj:

Laslo Kočmaroš, jedan od pobednika i sudija Mmaratona, autor više zanimljivih tekstova za naš sajt, pripremio je predavanje: "Rotirajuća crna rupa kao posledica OTR-a i njena dugovečnost". U o okviru ovog predavanja Laci će da ukratko izloži Opštu teoriju relativnosti, objasniti Švarcšildov radijus, Kerovo rešenje… dugovečnost rupa.

Čedomir Čeda Stanković je najavio da će doneti celokupnu geodetsku opremu potrebnu za geodetski premer, te će publici objasniti za čega koji instrument služi, kako se koristi, kakve su mu karakteristike itd. 

mm16svi700

Pratite VESTI o maratonu


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži