MM logotip mm2019 datum mm2019

Maaaraaatoooon!

Mesijeov maraton, najpopularnije takmičenje u astronomskom osmatranju, 2019. godine održaće se U NOĆI IZMEĐU 6. (SUBOTA) I 7. (NEDELJA) APRILA.

To je dobar datum za takmičenje. U osmatračkom smislu nešto bolji datum je 9. mart, ali tada su šanse da vreme bude ledeno i neprijatno hladno znatno veće i zato je izabran 6. april.

GDE ĆE SE ODRŽATI TAKMIČENJE?

To je interesantno pitanje. Tradicionalno mesto za naša astronomska okupljanja je Letenka, predivno izletište na Fruškoj gori, što je poznato brojnim učesnicima i našeg maratona i našeg astronomskog kampa. Ali već deset godina se priča kako će se paviljoni na Letenki rušiti da bi se izgradile nove, moderne zagrade za sportski centar, a početkom ove godine dobili smo uveravanja da radovi na obnovi Letenke konačno i počinju: 1. agusta 2018. Ugovori su potpisani, novac obezbeđen, izvođači izabrani… sve je, spremno za prvi ašov! (i ašov je obezbeđen)

Ali evo ni nakon tri meseca od pomenutog roka radovi ipak još nisu počeli. Profesor Gajić se u julu na završnici astronomskog kampa na Letenki od učesnika oprostio rečima: „I vidimo se sledeće godine na istom, ovom mestu“. Ne zna on za planove i ugovore po kojima se Letenka renovira, ali živi u ovoj zemlji dovoljno dugo da zna kako to kod nas s planovima stoji. Videćemo. Neki već nazivaju profesora prorokom, neki su spremni i da se klade, samo nemaju s kim. 

image.pngSem toga, možda je moguće da mi na Letenki radimo svoj posao čak i ako ona počne da se renovira. Videćemo. Postoje dobre lokacije i izvan Letenke. 

Detaljnije o programu tokom Mmaratona pisaćemo kasnije, a do tada svakako rezervišite u svojim kalendarima 6. april 2019. za Maraton. 

 

VAŽNE INFORMACIJE

- I ove godine MMaraton se održava u okviru projekta VoBaNISTA.

- Tokom noći biće održano jedno do tri predavanja odnosno prezentacije, a u vezi pomenutog projekta VoBaNISTA. Biće zanimljivo!

 

 Sunce 6. i 7. aprila 2019.

sunce

 SUNCE Izlazi zalazi
6. april 6:12 19:14
7. april 06:10 19:16

 

Mesec 6. i 7. aprila 2019.

mesec  Te noći (6/7 april 2019.) Mesec će biti star 28 dana i 9 časova i neće biti na našem nebu u toku takmičenja.

mesec6aprl19

 Mesec 6. aprila 2019.

 MESEC Izlazi zalazi
6. april 07:06 20:22
7. april 07:31 21:27

 

 M maraton: sve na jednom mestu - detaljna obaveštanje, dokumentacija, istorijat...

 


Komentari

 • Baki said More
  Naučnici smatraju da je doba... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Bravo,nek vam uspije!Lepo od vas!lp Boris 2 dana ranije
 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 4 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka