Mm 2010
Za takmičare
Za publiku

Kliknite na fotografiju
mm2001winers-510

Aleksandar Medić (prvo mesto), Nikola Mileusnić (drugo), Milan Miloradović (treće)

Kratki rezovi sa Mmaratona

20. marta, nekoliko sati nakon dolaska proleća, na Letenki, Fruška gora, okupilo se pedesetak ljudi, raznog uzrasta, raličitih profesija, iz mnogih mesta naše zemlje. Formirani u sedam ekipa, takmičari su hrabro i veselo izašli na bojnu livadu i suočili se sa promenljivo vedrim nebom. Ostali su za svoju zabavu na raspolaganju imali veliki šator sa ogromnom količinom čaja i kafe. Sa opširnog spiska stvari ja sam poneo sve - sem fleša sa specijalno, za ovu priliku, odabranim kratkim astronomskim filmovima.

Dr Dušan Mrđa, predsednik Saveza astronomskih društava i astronomskih sekcija Vojvodine, ljubazno je otvorio takmičenje.

Aleksandar Medić je stigao samo minut pre početka takmičenja sa ambicijom da nekome pomegne kao dodavač karti, pošto nema svoj teleskop. Mogao bih - rekao je - da se i takmičim, ako mi neko pozajmi teleskop. Teleskop mu je pozjamio Stevan Marinković i - Aleksandar je u zoru primio najveći pehar i tako postao novi prvak naših Mmaratona!

Ipak junak ovog maratona bio je drugoplasirani Nikola Mileusnić jer je za sve nas on sasvim novo lice. Pripremao se dva meseca, došao i - pronašao samo jedan M objekat manje od prvopalsiranog.

Treći je bio Milan Miloradović, najpopularniji lekar među astronomima amaterima i obrnuto, naj astronom među lekarima. Svaka čast Milane!

Zatim se doručkovalo. Neko je (sumnja se na J. Grnju i J. Mravika) doneo vovjođanski fruštuk, mal' slanine, mal' kulena, pa čvaraka i tako to, uglavnom još je i ostalo.

Pogledajte foto album Jaroslava Grnje sa ovogodišnjeg maratona:

album

pobednicki
Teleskop s kojim je osvojen ovogodišnji Mm

 


Sve što treba da znate o Letenci

Slike sa Letenke

***

Maraton
Sve o Mesijeovom maratonu, katalog, istorija, takmičenje...Komentari

 • Ljubomir said More
  -
  - Ne vidimo vanzemaljsku... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Zanimljiv komentar, u kome se pominje... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Interesantan tekst. U blizini... 2 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Naredna generacija veliki teleskopi u... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Dobat tekst. Moguć samo u domenu... 3 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka