mmlogo

skupna
Do kraja takmičenja ostali su najuporniji

Bilo je vrlo, vrlo hladno. Zamislite osam sati najhladnije oblačne noći kada se vazduh ledi i peku vas  obrazi i trnu prsti i osećate led na licu. Tako je bilo prošle noći na Letenki. Samo hladnije. To je zima koja se ulvači i u telo i širi organizomom zajedno sa umorom od nesane noći. Bilo je užasno, ali i veličanstveno i na neki neobičan način otmeno. Svi su natovarili na sebe perjane jakne, ćebad, kape i rukavice i u hotelu bi ličili na strašila, ali na tom neobičnom mestu, u sred šume u ponoć ličili su na šumske vilenjake.

Koca
Mile Kočić

Teleskop1
Tokom noći teleskopi su se zamrzli

Mnogi od naših prijatelja i poznanika su, uplašeni lošim meteorološkim prognozama, otkazali dolazak, a neki su odustali i jednostavno nisu došli a da nisu ni objašnjavali zašto. Možda su postupli pametno jer bila je to beznadežno oblačna noć. Ali kakva noć! Niko od nas koji smo je proveli ipak je ne bi menjao.

Teleskop2

Kada sam stigao na čuvenu livadu Letenke veliki šator je već uveliko bio postavljen. Unutra se kuvao čaj. Neke astronomske prijatelje nisam video od prošlogodišnjeg kampa i sad sam im se obradovao. Neke nikad nisam ranije video, na primer neke forumaše čije postove sam samo čitao. Bilo je veliko zadovoljstvo svakom od njih stegnuti ruku.

otvaranje
Dušan Mrđa otvara takmičenje

predavanje
Predavanje

Takmičenje je u ime Organizacionog odbora za obeležavanje Međunarodne godine astronomije otvorio dr Dušan Mrđa, čaln Društva astronoma Srbije. Ali takmičnja skoro da nije ni bilo. Oblaci su prekrili celo nebo i veći deo noći proveli smo u pričanju zanimljivih priča. Recimo iz biologije, istorije i ostalog. Pravili su se planovi za letnji kamp i dogovori za 100 sati astronomije (projekat MGA). Gledali smo interesantne filmove i slušali Mrđino predavanje o razdaljinama u kosmosu. A kada bi se stvorila rupa u oblacima takmičari su izlazili napolje i lovili emove. Samo, brzo bi se vraćali u šator jer je nebo bilo loše raspoloženo za takmičenje.

Bojan Sič, pobednik ovogodišnjeg maratona govori o takmičenju

***

Maraton
Sve o Mesijeovom maratonu, katalog, istorija, takmičenje...


Komentari

 • Duca said More
  Vidi se ogromna razlika između snimka... 5 sati ranije
 • dragant said More
  Venera. Najsjaniji objaketa na nebu... 11 sati ranije
 • Ljubomir said More
  -
  - Venera. - O tome sam javio u clanku:... 22 sati ranije
 • Lale said More
  Koja je to najsjanija zvezda ili planeta... 1 dan ranije
 • janja91 said More
  :) divno, smeh i astrnomija, divno,
  ... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka