Dojmovi glavnog suca 18. Messierovog maratona (Višnjan-Tičan 2012.)

mm2012_gregor_kervina Zvezdarnica na Tićanu

Kako je planirano Messierov maraton održan je na Tićanu 24.03. Pa premda se znatno ranije znalo za termin održavanja, poznavajući ekonomsku situaciju u zemlji i svijetu, glavni sudac bio je vrlo uplašen mogućnošću da na ovom maratonu bude više sudaca od natjecatelja. Kako bi se to izbjeglo nastojao je zaskočiti i vrbovati sve one koji su došli kao promatrači, a imali su mogućnost natjecati se. U jednom slučaju mu je to i uspjelo te je na kraju sudaca bilo troje, a natjecatelja čak petero (jedini maraton s manje natjecatelja bio je ljetni maraton 2000. kad je sudjelovalo troje natjecatelja).

mm2012_2012_03_24_5484
mm2012_2012_03_25_5499
mm2012_Laura

Kako je glavnog organizatora Korada Korlevića oteo Istrakon, na kojem je morao održati predavanje, onda je glavni sudac morao po svom nahođenju organizirati početak natjecanja. To je i učinio uz pomoć Irme (predivne domaćice natjecanja) i gospodina .Maria koji su se pobrinuli za svu potrebnu logistiku koja prati ovaj događaj (hranu i odmorište za sve pristigle).

U 19h prevrtljivo vrijeme još uvijek je garantiralo (jamčilo) sat vremena traženja objekata s neizvjesnim nastavkom. To je nagnalo glavnog suca da pomoćne suce Zlatka i Uroša rasporedi na natjecatelje koji su se upravo prijavili.

Zlatko (najpoznatiji sudac maratona) dobio je najmlađu natjecateljicu Lauru Mikulandra (9), kojoj je pomagač bio nešto malo iskusniji Boris Štromar iz AD Infinitum, Zagreb. Pokazalo se da je to zapravo nadoknada štete nanešene Zlatku prošle godine kad je morao verificirati ukupno 318 objekata. Ovog puta njegov posao bio je završen nakon tri verificirana objekta.

Ostali natjecatelji bili su iz AD Rijeka. Pripali su Urošu i Ogrenu (glavni sudac) iz AAD Zagreb.

Početak maratona označen je u 19h15 i od tada svakom minutom natjecatelji su se morali sve više boriti s oblacima (što je, u neku ruku, učinilo natjecanje zanimljivim). Iskusniji su se uspjevali malo bolje snaći dok su manje iskusni bili zadovoljni izazovom postavljenim s oblacima i nisu bili opterećeni rezultatom. Dario Zubović (pod sudačkim nadzorom glavnog suca) bio je sasvim okupiran svojim prvim astrognozijskim zadatkom te je u danim okolnostima uspio pronaći solidnih 5 objekata. Nešto bolje od njega snašla se iskusnija Vanesa Ujčić Ožbolt (pod sudstvom Uroša), koja nije upotrebljavala kartu neba, no uspjela je pronaći 9 objekata.

Glavna bitka vodila se ipak između dva najiskusnija maratonca Igora Bonefačića (sudac Uroš) i Alana Božovića (sudac Ogren). Igor je na pretprošlom natjecanju bio drugi s 91 objektom, dok je prošle godine Alan bio četvrti, ali sa 99 objekata. Igor se brzo snašao i uspjevao je objekte pronalaziti vrlo brzo kroz sve manje rupe u oblacima. Alan je zaostajao jer se previše zadržavao na traženju pojedinih objekata, premda brzoputujući oblaci to nisu tolerirali.

mm2012_grupna
Tradicionalno slikanje ispred sata

Nakon sat vremena situacija je postala gotovo kritična. Još se otvorilo nekoliko rupa u oblacima, a to je Alan bolje iskoristio i uspio pronaći još nekoliko objekata od kojih je fascinantno pronašao M51 kroz laganu naoblaku. Malo prije zatvaranja neba uspio je još pronaći i M96 i M95, no treći u objekt u tom tercetu (M105) prekrio mu je oblak. To su ujedno i poslijednji prijavljeni objekti (20h40). Nakon toga, s obzirom da je temperatura bila oko 10 ^O C, glavni sudac je odlučio još malo pričekati s odlukom o pauzi i zadržati natjecatelje na terenu barem dok ne budu gotove palačinke. U međuvremenu je stigao i Korado (koji se otrgnuo iz zlih kandži Istrakona) kako bi mogao reći da je bio i na ovom maratonu. Rupe u oblacima u idućih pola sata postale su raritet. Dogodilo se i da se u jednom trenutku vidio dio Djevice na istoku, a da je istodobno zaškrapala kiša. To je prisililo suca da u 21h15 proglasi pauzu (a i palačinke su bile uglavnom gotove).

U pauzi malko je vjetar raspuhao oblake te je za trenutak izgledalo da se razvedrava (oko 50% neba bilo je čisto) i već je sudac poželio nastaviti maraton, ali je naišao novi destruktivni val koji je gotovo potpuno zatvorio sve rupe. Kako se niti natjecateljima više nije dalo ponovo uključivati u traženje, a i sudac je bio opravdano skeptičan prema nebeskim zbivanjima, onda je u 23h15 maraton zatvoren. Pokazalo se da je ovo ispravna odluka jer se vrijeme nije nimalo popravilo do jutra.

U ukupnom zbroju ovih vremenskih muka, koje su ovogodišnje natjecanje učinile rekordno kratkim, na kraju je pobjedio Alan s pronađenih 17 objekata ispred Igora s 14 objekata. Pa, premda je ovo najmanji broj pronađenih objekata rezultat uopće nije loš s obzirom na uvijete. Svakako treba odati priznanje upornosti natjecatelja koji su izvukli gotovo maksimum iz zadane situacije.

Glavni sudac je, kao što se može zaključiti, bio izložen strahovitim naporima verificiranja čak 22 objekta i suđenju od puna dva sata. Stoga je radosno predao pobjednički pehar i sudačku palicu Alanu, koji će po tradiciji biti glavni sudac na idućem maratonu.

Konačni poredak petero najboljih natjecatelja:

1. Alan Božović 17
2. Igor Bonefačić 14
3. Vanesa Ujčić Ožbolt 9
4. Dario Zubović 5
5. Laura Mikulandra 3


Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 19 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 4 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka