14. januar 2009.

U Parizu se 15. i 16. januara u organizaciji, UNESCO i Međunarodne astronomske unije organizuje Ceremonija proglašavanja Međunarodne godine astronomije 2009.

Ujedinjene nacije (UN), UNESCO i Međunarodna astronomska unija (MAU) su 2009. godinu proglasili za Međunarodnu godinu astronomije (MGA). Godina astronomije 2009 obeležava veliki jubilej - 400 godina od prvog astronomskog posmatranja uz pomoć teleskopa (Galileo Galilej). Tim povodom planirana je realizacija globalnih projekata u vise od 100 zemalja na planeti.

I naša zemlja se uključuje u obeležavanje MGA sa 11 nacionalnih projekata. U ove projekte su se već uključili Društvo astronoma Srbije, Astronomska opservatorija Beograd, Matematički fakultet u Beogradu, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Istraživačka stanica Petnica, kao i razne druge stručne organizacije, ali i veliki broj amaterskih astronomskih društava iz naše zemlje.

Na Ceremoniji u Parizu će se okupiti predstavnici oko 150 zemalja sveta u kojima se obeležava MGA kako bi se razmenile ideje za popularizaciju astronomije i nauke uopšte na nacionalnim, regionalnim i međunarodnim nivoima. Na događaju koji će označiti i obeležavanje Međunarodne godine astronomije na svim nivoima Srbiju će predstavljati predsednik Nacionalnog organizacionog odbora Nikola Božić.

Više o Međunarodnoj godini astronomije: www.das.org.rs/mga, www.astronomy2009.org.

***

Izvor: http://www.b92.net/zivot/nauka_vesti.php?nav_id=339307  

Komentari na sajtu B92 o ovom članku Postojeći komentari
Pošaljite svoj komentar na B92 Pošaljite komentar
 

 

Author: B92

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži