Kliknite na snimke!
100_sati_astronomije1_sm
100_sati_astronomije2_sm
100_sati_astronomije3_sm
100_sati_astronomije4_sm

I Virovitica je ovih dana učestvovala u programu 100 sati astronomije, zajedno s mnogim mjestima i gradovima u Hrvatskoj i svijetu. Zahvaljujući astronomskom klubu iz osnovne škole "Vladimir Nazor", njegovim članovima i njihovom mentoru prof. Zlatku Kovačević, građani Virovitice mogli su poslušati zanimljivo predavanje u Gradskoj knjižnici i čitaonici, kao i sudjelovati u promatranju nebeskih objekata. Kulminacija je bila sinoć, na parkiralištu škole "Vladimir Nazor" gdje su pod stručnim vodstvom učenika, članova astronomskog kluba, svi zainteresirani građani mogli kroz teleskope, dvogled i DSLR fotoaparat priključen na prijenosno računalo, promatrati Mjesec, planet Saturn, Plejade odnosno Vlašiće, Orionovu maglicu M42 i ostale nebeske objekte koji su se mogli vidjeti. S obzirom da je promatranje bilo gotovo iz središta grada, svjetlosno onečišćenje ali i mjesečina djelomično su onemogućavali vidljivost slabijih objekata, no to nije previše smetalo veseloj ekipi posjetitelja koji su se sa zanimanjem okupljali oko astronomskih instrumenata i strpljivo čekali da na njih dođe red za "baciti oko" kroz teleskope. Najviše je bilo mladih, djece, od onih od svega 4-5 godina, do osnovnoškolaca koji su imali jako puno pitanja i živo su diskutirali o onome što vide. Priliku su iskoristili i roditelji koji su sobom doveli one najmlađe pa su ih strpljivo prinosili i podizali do okulara teleskopa kako bi i oni mogli pogledati "čuda nebeska". Naravno, u tih stotinjak posjetitelja našlo se i onih starijih koji su također živo diskutirali s mlađima objašnjavajući ili postavljajući pitanja, a lijepo je da su te večeri svi postali dijelom Međunarodne godine astronomije 2009. i kao jedan išli tragom Galilea Galileja, baš kako je to lijepo rečeno u sloganu - Svemir, na tebi je da ga otkriješ! Te su večeri mnogi otkrili ono što je prije 400 godina otkrio veliki Galileo i naučili puno novih činjenica o svemiru i onome što se krije tamo gore, a samo je bilo potrebno podignuti pogled, pronaći objekt na nebu i zatim ga pogledati kroz teleskop. Time je u Virovitici zaključen projekt "100 sati astronomije". Kako ova godina nije ni blizu gotova, tijekom cijele godine obilježavat će se Međunarodna godina astronomije pa će virovitičani imati još prilike upoznati se sa svemirom, kao i ugostiti po kojeg predavača koji će održavati popularna predavanja za sve zainteresirane građane. Stoga, pratite što se događa u svijetu astronomije ove godine, jer ona je posebna!

Više fotografija s ovoga promatranja povodom "100 sati astronomije" možete pogledati ovdje.
Želite li raspravljati o astronomiji, slobodno nam se pridružite na forumu za astronome - AstroForumu, tamo ste uvijek dobrodošli!


Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj
DANIJEL REPONJ Valsnik i urednik popularnog astronomskog sajta Zvjezdarnica.com. Danijel o sebi: http://www.danijel.info/webmaster/index.html zvjezdarnica_com

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka