Astronautika: misije

29. novembar. 2009.

spirit

Depresija pod nazivom „krater Skamander[1]", široka oko 8 metara i duboka oko 25 santimetara, dominira terenom na kome se trenutno nalazi Nasin nesrećni Marsov istraživač „Spirit" („Duh").

Lokalni topografski reljef prikazuje visinski razliku od oko pola metra između višeg tla (crvena boja) i nižeg tla (crna boja). Mapa pokriva teren širine 12 metara od istoka ka zapadu. Sever je okrenut na gore.

Topografske informacije su dobijene iz podataka sa stereo-slika koje je napravila „Spiritova" navigaciona kamera tokom 1.870. Marsovog dana, ili sola, roverove misije na Marsu (7. aprila 2009.). U to vreme, rover se još nije nalazio na lokaciji na kojoj se nalazi na mapi. Obeležena pozicija se naziva „Troy"[2], i „Spirit" se tamo nalazi zaglavljen još od kraja aprila - više od pola godine. Sa te označene pozicije, rover je uz pomoć svoje robotske ruke da istraži svetli deo tla koji se pojavio, nazvan „Ulysses"[3].

Mapa pokazuje da se „Spirit" levim točkovima nalazi unutar kratera, dok su mu desni točkovi van kratera. Tim naučnika koji brine o roverovom spašavanju, veruje da su njegovi levi točkovi probili tanku koru bogatu sulfatima i upali u gvožđe(III) sulfatni pesak neverovatno male kohezivne moći koji ispunjava krater.

 

[1] Reka u Turskoj iz drevnog epa „Ilijada". Uliva se u Sredozemno more.

[2] Frigijski grad iz Bronzanog doba, koji mi nazivamo Trojom. Zidine je 1871. otkrio H. Šliman.

[3] Kod slavnog Virgilija, koji je pisao na latinskom, grči junak Odisej pisao se ovako.

 

Sve o Marsovim roverima

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 18 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 19 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 20 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...