ISS

25 godina Međunarodne svemirske stanice

Iss2023

Pre tačno 25 godina, 20. novembra 1998. godine raketom proton-K visine zgrade od 17 spratova, sa lansirne rampe 81 kosmodroma Bajkonur, u svemir je odnesen prvi segment Međunarodne svemirske stanice, Zarja (na ruskom: zora). Zarja je osnov stanice. Ona je opremila stanicu električnom energijo, skladištem pogonom i navođenjem. Duga je 12,5, a široka 4 metra.

 

Opširnije: 25 godina Međunarodne svemirske stanice

Write comment (0 Comments)

Roscosmos šalje spasilački brod u svemir

soyuz u svemiru2MT

Neka političari uče od vas!

Prosinac (decembar) 2022., dan četrnaesti, srijeda, u trenutku kada je kod nas bilo vrijeme za ručak (13:45 UT+1)  iz dubina Sunčevog sustava, pri brzini od 26.000km/h, u svemirski brod Soyuz MS-22 (parkiran na ISS) udario je mikrometeorit te prouzročio ozbiljno oštećenje rashladnog sustava, ostalo je povijest. 

Opširnije: Roscosmos šalje spasilački brod u svemir

Write comment (0 Comments)

Prava drama odigrava se u svemiru i pri kontrolama leta na Zemlji

Drama.crop

Kada su se četrnaestog decembra svemirski letači na Međunarodnoj svemirskog postaji probudili imali su što vidjeti. Svemirski brod Soyuz MS-22 (koji trenutno služi kao spasilačko vozilo u slučaju životne ugroze po posadu ISSa) bio je okružen difuznom kopernom.

 

Opširnije: Prava drama odigrava se u svemiru i pri kontrolama leta na Zemlji

Write comment (0 Comments)

Italijanka postala šefica u svemiru

 samantha i oleg

Dosadašnji zapovjednik ISSa, ruski kozmonaut Oleg Artemyev predao je jučer (29.09.2022.) popodne po našem vremenu „zlatni ključ zapovjednika ISSa“  europskoj astronautkinji, italijanki Samanthi Cristoforetti. Prvi je to put da astronautkinja iz neke Europske zemlje zapovijeda najvećim kompleksom ljudske civilizacije u svemiru. Naša susjeda, astronautkinja Cristoforetti, vršiti će dužnost zapovjednice ISSa do sredine listopada odnosno do dolaska nove američko-rusko-japanske posade.

Opširnije: Italijanka postala šefica u svemiru

Write comment (0 Comments)

Neizvesna sudbina Međunarodne svemirske stanice?

ISSkraj 1crop

Zadnjih godina više puta je potegnuto pitanje opstanka Međunarodne svemirske stanice. Ono je posledica zategnutih političkih odnosa između SAD i Rusije zbog čega je Rusija u više navrata pominjala kako će se povući sa Stanice, a to bi verovatno značilo i njen kraj jer je jedan od najvažnijih modula Stanice u ruskom vlasništvu.

 

Opširnije: Neizvesna sudbina Međunarodne svemirske stanice?

Write comment (0 Comments)

Pronađite Svemirsku stanicu

sl1SS381Kada se popnete na brdo sa lepim pogledom na jug, ili stojite na nekom velikom parkingu na kome nema uličnog svetla, okrenite leđa prema severu a lice prema jugu. Ispružite ruke na stranu u visini ramena, desna ruka vam je ispružena na zapad pod uglom od 0° a leva na istok, isto pod uglom od 0°. Ako pogledate tačno iznad glave to vam je 90°. 

 

Opširnije: Pronađite Svemirsku stanicu

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Brisaci? Neprakticno, tesko i glomazno.... 19 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 4 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 5 dana ranije

Foto...