Astronautika: misije

UVODNA NPOMENA

Mars. I to odmah. Zaobići Mesec u širokom luku. Crvena planeta je prioritet nad prioritetima. Odgovori o nastanku i razvoju života nas čekaju tamo te ne treba gubiti godine i trošiti desetine milijardi evra na mesečevu prašinu i drugorazredna naučna istraživanja kada nam je Mars na dohvatu ruke.

No, kako je Amerika već startovala sa projektom povratka na Mesec, a ostale države najavljuju slične poduhvate od moje želje neće biti ništa. Ukoliko sve bude išlo po planu (bez velikih pehova, ljudskih žrtava i obustave finansiranja) NASA sa projektom Constellation će se dokopati Meseca između 2020 i 2025 godine. Nema nikakve sumnje da će uz pomoć novih tehnologija, raketa i robota to biti poduhvat za divljenje.

Nažalost, ostale zemlje nemaju kapaciteta, snage i sredstava da se spuste na Mesec te se ne treba mnogo obazirati na najave Kine, Indije, Japana, Srbije i ostalih o pravljenju kolonije na Mesecu. Volja je tu, novci nisu.

Postoji jedna izreka u Banatu koja lepo opisuje vidljivost u gustoj magla a glasi: "Tak'a je magla da i ptice idu peške". Isto važi i za istraživanja Sunčevog sistema nakon 2025. godine. Mnogo važnih faktora je u igri pa sve izgleda poprilično maglovito u ovom trenutku.

Evo nekoliko mogućih scenarija osvajanja Marsa u godinama koje su pred nama:

Tip scenarija
OPTIMISTIČKI
REALAN
PESIMISTIČKI
Finansiranje
projekat se finansira u potpunosti, bez većih poteškoća
stalna borba za novčana sredstva, izdvaja se manje para nego što treba
mala zainteresovanost država za istraživanje svemira, pare se troše na ratove, klimatske promene..
Tehnički problemi
mali, nema značajnijih problema
kašnjenja usled grešaka na raketama
značajni tehnički problemi sa ljudskim žrtvama
Vremenski okvir
do 2035
do 2040
do 2060
Ko ide?
SAD i Evropa zajedno
SAD i Evropa zajedno
SAD, Evropa i Rusija zajedno

Ne treba isključiti ni ekstremne scenarije. Prvi je ubedljivo najinteresantniji. Ukoliko roboti koji istražuju Mars do 2020 godine pronadju tragove prošlog ili sadašnjeg života a ekonomska klima u svetu se promeni drastično na bolje moguće je i pre 2030 godine stići na Mars. Sa druge strane postoji mogućnost potpune obustave misija na Mesec i Mars sa ljudskom posadom. Ako situacija sa Iranom, Severonm Korejom i sličnim državama preraste u veliki ratni sukob prvo što će da strada jeste budžet Nase i Ese.

Kliknite na sliku
Photomicrograph_480
Fosilni ostaci bakterije uslikane u meteoritu sa Marsa?

Postoje ideje o spuštanju čoveka na neki asteroid ili kometu. Sa tehničke strane to je lakše izvesti nego spuštanje na Mars, ali je naučni značaj daleko manji. Možda se preduzme takav poduhvat pre Marsa kao misija testiranja novih tehnologija, no mislim da je šansa za tako nešto jako mala. Jupiterov i Saturnov sistem će nam biti potpuno van domašaja u prvoj polovini 21 veka, ali ako se stvari budu razvijale u pravom smeru za naučna istraživanja uopšte, nema nikakve sumnje da ćemo se dokopati male Evrope do kraja ovog veka.

****

Šta kažu na istu temu:

Draško Dragović
Kuda posle Meseca?
Danije Reponj
Marino Tumpić

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... Pre 36 minuta
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... Pre 45 minuta
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. Pre 49 minuta
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 12 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije

Foto...