Astronautika: misije

Feb. 11, 2010.

Cape Canaveral, Fla.

Nasin novi orbiter Solar Dynamics Observatory, SDO, lansiran je u četvrtak sa Cape Canaveral Air Force Station's Launch Complex 41 na prvu misiju te vrste, sa ciljem da istražuje i dešavanja ispod površine Sunca do u detalje bez presedana. Lansiranje na raketi Atlas V odigralo se u 10.23 a.m. EST.

Tehnološki dosad najnaprednija Nasina letelica za heliofiziku (heliophysics spacecraft), SDO, snimaće Sunce svakih 0.75 sekundi i dnevno slati natrag ka Zemlji 1.5 terabajt podataka, što je ravno emitovanju 380 dugometražnih filmova zaredom.

spacecraft

"Biće to prava senzacija", rekao je Richard R. Fisher, direktor Odeljenja za heliofiziku (Heliophysics Division) pri Nasinom sedištu u Washingtonu. "SDO će nam omogućiti ogroman korak napred u razumevanju Sunca i njegovog uticaja na naš život i društvo".

Dinamični procesi na Suncu dotiču se svih i svega na Zemlji. SDO će istraživati aktivnosti na Suncu koje mogu da onesposobe satelite, uzrokuju kvarove na električnim mrežama, i remete GPS komunikaciju. SDO će nam takođe pomoći da bolje razumemo dejstvo Sunca na hemiju Zemljine atmosfere i klimu.

SDO je dragulj na kruni u floti Nasinih misija za proučavanje Sunca. Misija je kamen temeljac Nasinog naučnog programa pod nazivom Živeti pored zvezde (Living with a Star). Ovaj program pružiće novi vid poimanja i informacija koje se odnose na Sunce i Sunčev sistem a koji direktno utiču na Zemlju, njene stanovnike i tehnologiju.

SDO projektom upravlja se iz u Nasinog Goddard Space Flight Centra u Greenbelt-u, Md.

 

Lansiranje SDO

United Launch Alliance successfully launched NASAs latest scientific exploration mission, the Solar Dynamics Observatory (SDO), aboard an Atlas V rocket from Space Launch Complex-41 at 10:23 a.m. EST Feb. 11, 2010. This was ULAs first launch of 2010 and marked the 100th use of the commercial Atlas Centaur launch vehicle since its first launch on July 29, 1990. The first commercial launch was NASAs Combined Release and Radiation Effects Satellite (CRRES) spacecraft

 

Više informacija o SDO:

http://sdo.gsfc.nasa.gov

http://www.nasa.gov/sdo

SDO u AM

Lansiran Solar Dynamics Observatory

Nasin novi orbiter Solar Dynamics Observatory, SDO, lansiran je u četvrtak sa Cape Canaveral Air Force Station's Launch Complex 41 na prvu misiju te vrste, sa ciljem da istražuje i dešavanja ispod površine ...


Author: Tatjana Petrović

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...