Astronautika: misije

FG127

Pres služba “Roskosmosa” obaveštava da je formirana Komisija koja će obaviti analizu kompletnog projekta “Fobos-Grunt” i razloge koji su doveli do neuspeha misije. Predsednik Komisije je Jurij Koptjev, direktor korporacije “Rostehnologija”, inače bivši prvi administrator Ruske kosmičke agencije. Pored toga, doneta je odluka da se skupa sa Ministarstvom odbrane formira Operativna grupa za kontrolu silaska aparata “Fobos-Grunt” sa orbite.

putanjaFG

Planirana trajektorija:

1. Lansiranje iz Bajokonura

2. Prvo uključivanje motora

3. odbacivanje rezervoara za gorivo

4. Drugo uključivanje motora (polazak ka Marsu)

“Roskosmos” raspolaže neophodnim podacima o parametrima orbite i nastavlja da prati njegovu poziciju. Na osnovu podataka od 10. decembra 2011. aparat “Fobos-Grunt” kruži oko Zemlje orbitom sledećih parametara:

  • Perigej 202 km
  • Apogej 287 km
  • Nagib orbite 51,42 stepeni
  • Period jednog obilaska 89,39 minuta.

Iako nije navedeno, po svemu sudeći ovo je oficijelna objava da je “Fobos-Grunt” definitivno izgubljen i da se sada pažnja usmerava na kontrolu njegovog položaja u prostoru u cilju prognoze tačnog vremena i oblasti pada aparata koji se očekuje oko 9. januara 2012.

U međuvremenu, direktor Instituta za kosmička istraživanja (IKI) Ruske akademije nauka Lav Zelenij je rekao da će ruski naučnici pokušati ponovo da organizuju projekat istraživanja Fobosa. Novi projekat bi trebalo da obavi zadatke koje nije uspeo da ostvari “Fobos-Grunt”.

Kao što je poznato, sledeće ruske misije “Luna-Glob” i “Luna-Resurs” će biti usredsređene na Mesec. Pored toga “Roskosmos”, ESA i NASA razmatraju zajedničke radove u okviru američko-evropskog projekta “EgzoMars” i ruske misije “Mars-NET”.

Zelenij se takođe zahvalio svima koji su pomagali ruskim stručnjacima da uspostave kontrolu nad aparatom “Fobos-Grunt”, pre svih predstavnicima Evropskog centra upravljanja kosmičkim letovima (ECOS) ESA-e, Mreže za kosmičke veze sa aparatima u dubokom kosmosu (DSN) NASA-e, Službe kontrole kosmičkog prostora Strateške komande SAD (NORAD) i mnogobrojnim astronomima-amaterima širom planete.


Prethodni članci o FG:



 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...