Astronautika: misije

Početkom decembra, Nasina misija za istraživanje Plutonovog sistema „New Horizons“ našla se u specifičnoj situaciji, prišavši bliže Plutonu od bilo koje svemirske sonde u istoriji.

Trebalo je da „New Horizons leti 2.143 dana ogromnom brzinom – više od milion kilometara dnevno, pa tako šest godina, da bi oborio rekord koji je januara 1986. godine postavio Nasin „Vojager 1“.

Pluton se nije nalazio na putu „Voyagerove“ trajektorije, ali nakon što je izvela svoja istorijska proletanja pored Jupitera 1979. i Saturna 1980, hitajući ka rubovima solarnog sistema, hrabra sonda se našla na 1.580.000.000 km od Plutona.

Sada je NH, koji se nalazi u odličnom stanju, na putanji koja ga više približava Plutonu nego što je „Voyager“ ikada bio i taj rekord će se popravljati svakog dana i približavati cifri od oko 12.500 km, koliko će iznositi najveće približavanje planeti zakazano za 14. juli 2015. godine.

Pluto 

Portret Plutona (2007): Današnji pogled NH ne razlikuje se mnogo od ove slike koju je sonda načinila teleskopskom kamerom pre četiri godine. Situacija će početi eksponencijalno da se menja od kraja 2014, kada NH počne sve više da se približava ex-planeti i kamere počnu da razaznaju detalje.

Imali smo dug put kroz Sunčev sistem,“ kaže Glen Fountain, menadžer projekta „New Horizons“ iz Laboratorije za primenjenu fiziku univerziteta Johns Hopkins.

Kada smo uzleteli [19. januara 2006.] izgledalo nam je da će ovo 10-godišnje putovanja večno trajati, ali prethodne godine su brzo protekle. Letimo već 6 godina, a za samo tri započeće faza našog prilaska.“

Sa trenutne udaljenosti NH od Plutona – otprilike isto koliko je Zemlja (prosečno) udaljena od Saturna – Pluton još uvek izgleda kao slabačka tačkica svetlosti. Ali kada sredinom 2015. sonda bude proletela kroz Plutonov sistem, planeta i njeni tajanstveni sateliti će biti toliko blizu sondinim kamerama, da će moći da se vide detalji veličine futnabalskog terena.

Fenomenalan rekord!“ smatra glavni naučnik zadužen za NH, Alan Stern sa Southwest Istraživačkog instituta. „Mada nas još uvek čeka dug put – milijardu ipo kilometara do Plutona – sada smo na novom terenu, kao letilica koja je prišla Plutonu bliže od bilo koje sonde u istoriji i svakog dana nastavlja da napreduje za milion kilometara.“

Pitam se koliko će vode proteći Dunavom dok neka sledeća letilica – možda neki orbiter ili lender – obori naš daljinski marker?“ pita se Alan. „Proći će decenije (izraženo u hektolitrima).

Trenutno se NH nalazi u produženom zimskom snu (elektronska hibernacija), sa isključenim glavnim uređajima sem onih par vitalnih, udaljujući se od Sunca brzinom većom od 55.500 km na sat. Tehničari leta iz Laboratorije za fiziku „probudiće“ sondu u januaru radi jednomesečnih testiranja i održavanja. Zadnje kratko buđenje je bilo 5. novembra, i tada je iskorišćena prilika da se glavna antena preusmeri preciznije ka Zemlji.

Plutonovsistem Kada je letos pronađen novi satelit oko Plutona, vođe misije su se zabrinule: ima li tmo i drugih tela koja ne vidimo? Kada 2015. sonda bude proletela kroz sistem brzinom od 14 km/s, sudar čak i sa česticom teškom 1 miligram probiće sondin meteoroidski oklop i unišiti elektroniku, senzore ili dovod goriva. Zato se izvode dodatna istraživanja Hablovim teleskopom, a razmatra se i promena putanje prilaska Plutonu – pomeranje za 10.000 km dalje od planete.

 

Još o N

„Ledeni lovci“ traže cilj za „New Horizons“
New Horizons“ na četiri godine od cilja
Pluton na horizontu
Još jedna stepenica je preskočena! Pre tačno nedelju dana „New Horizons" se nalazio 2,39 milijardi kilometara (15,96 AJ) od Sunca,New Horizons u društvu Kentaura
... slika. „New Horizons" se trenutno nalazi na 14,43 AJ od Sunca (2,16 milijardi kilometara[2]) i pre tri dana je prešao pol
ovinu rastojanja između orbita Saturna i Urana, duboko zašavši u „region ...
NH spreman za novu dremku
O New Horizons od početka do danas (20-tak prethodnih članaka)
New Horizons - Letnji radovi

Tačno je da rad oplemenjuje, ali njemu nikad kraja kada se radi o ovoj misiji - posebno preko leta, kada po rasporedu sleduje redovan godišnji servisni pregled letilice. Tačno je da rad oplemenjuje, ...

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 1 dan ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 1 dan ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 1 dan ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 5 dana ranije

Foto...