Astronautika: misije

Iako još uvek nije oficijelno potvrđeno, sasvim je moguće da kosmički brod ”Šenžou-9” krene u kosmos već u junu 2012. Tome u prilog idu intenzivne aktivnosti na kosmodromu Czjuzjuan, smeštenom u provinciji Gansu na severozapadu Kine. Naime, od 9. aprila tamo se nalazi kosmički brod ”Šenžou-9”, dok je mesec dana kasnije na kosmodrom dostavljena i raketa-nosač ”Čančžen-2F” (CZ-2F/G). Tipično testiranja kosmičkog broda ”Šenžou” na kosmodromuj traju nešto manje od tri meseca, dok provere sistema rakete-nosača traju oko mesec i po dana. Pored toga, nedavno je iz Direktorata programa kosmičkih letova sa ljudskim posadama saopšteno da će sledeća kineska misija biti obavljena između juna i avgusta. Takođe, potvrđeno je da će ”Šenžou-9” nositi tročlanu posadu.

Shenzhou_9
Šenžou-9 u hangaru

Time su demantovane izjave nekoliko visokih kineskih zvaničnika da će ”Šenžou-9” obaviti misiju u automatskom režimu, bez posade. Prvi je o tome govorio veteran Čžu Il Ina koji je pre više od četiri decenije učestvovao u projektovanje prvog kineskog satelita. On je izjavio da će sledeći let biti automatski da bi se proverilo funkcionisanje sistema prelaznog tunela između orbitalne laboratorije ”Tajngun-1” i kosmičkog broda ”Šenžou-9”. Naime, tokom prethodne misije kada je novembra 2011. brod ”Šenžou-8” automatski spojen sa laboratorijom, vrata između dve letelice nisu otvarana. Iskreno, nije baš najasnije što bi u misiji bez ljudske posade bilo provereno kako se otvaraju i zatvaraju poklopci između kosmičkih aparata, kada to jedino ima smisla kada se na brodu nalaze ljudi.

Shenzhou_7
Šenšou 7 sa tročlanom posadom

Sada kada je i zvanično potvrđeno da će u sledećem letu učestvovati tročlana posada, kreću analize o tome koliko će trajati istorijska misija broda ”Šenžou-9” i ko će u njoj učestvovati. Poznato je da sistem očuvanja života (SOŽ) orbitalne laboratorije ”Tjangun-1” nije regenerativan i projektovan je za 60 čovek-dana. Takođe, zna se da će sigurnosti radi u laboratoriji istovremeno raditi dva tajkonauta, dok će se jedan član sve vreme nalazi u kosmičkom brodu. Time će eventualna hitna evakuacija tajkonauta sa laboratorije biti obavljena znatno brže. Sasvim je moguće da će po istom scenariju proteći i misija ”Šenžou-10”, tako da će SOŽ ”Tjanguna” biti dovoljan za jednomesečni pilotirani let. To znači dve misije na ”Tjangunu” mogu trajati ili po 15 dana, ili različiti ali da u ukupnom trajanju ne pređu 30 dana. Nedavno je ova pretpostavka potvrđena u Kineskoj AN, gde je rečeno da će misija ”Šenžou-9” trajati ukupno 13 dana. Brod će provesti tri dana u autonomnom letu, a deset spojen sa laboratorijom. Operacije susreta će inače teći automatski do rastojanja od 150 dana, posle čega će posada preuzeti komande i obaviti ručno spajanje.

Ko će leteti na ”Šenžou-9”? Odmah posle povratka ”Šenžou-8” prošlog novembra, objavljeno je da se za sledeće dve misije priprema ekipa od sedam tajkonuata iz grupe 1998. i dve žene iz grupe 2010. Istovremeno, sve se manje govori o letu ”Šenžou-10”, tako da je sasvim moguće da će ova misija biti obavljena 2013. i sada je kompletna pažnja usredsređena na ”Šenžou-9”. U odgonetanju sastava nove posade delimično je pomogla kineska TV koja je nedavno emitovala snimke tajkonauta za vreme obuke u simulatoru. U desnom sedištu je identifikovan Li Cin Lun, tajkonaut koji je inače obavio osnovnu obuku u ruskom Centru za pripremi kosmonauta ”Gagarin”. Istovremeno, u levom sedištu je ležala jedna žena koja je snimljena sleđa pa je nije bilo moguće prepoznati. Na TV nije prikazano srednje sedište u kome se nalazi komandant posade, ali dodatna analiza pomaže da se sa dovoljnom igurnošću pretpostavi ko će leteti na ”Šenžou-9”.

Naime, očekuje da će komandanti obe sledeće misije biti iskusni tajkonauti. Od šest kineskih kosmičkih veterana, pouzdano se zna da  se Jan Li Vei (prvi Kinez u kosmosu), zatim učesnici druge kineske misije Fej Czjun Lun i Ne Haj Šen i komandant ”Šenžou-7” Čžaj Čži Gan ne nalaze na obuci. To znači da su preostala dva člana treće pilotirane misije (”Šenžou-7”) Lu Bo Min i Czin Haj Pen jedini iskusni kineski kosmonauti koji se još uvek pripremaju za kosmičke letove, tako da će oni najverovatnije komandovati sledećim misijama spajanja. Pored njih, realno je očekivati da se na spisku kandidata za sledeće letove nalaze tajkonauti U Cze i Čen Cjuan  koji su već bili dubleri i Li Cin Lun koji je viđen na televizijskom snimku. To je pet od sedam muških tajkonauta koji se pripremaju za sledeće dve misije. Što se žena tiče, činjenica je da se Van Ja Pin već izvesno vreme spominje kao prva Kineskinja u kosmosu, a kako je snimljena sa Li Cin Lunom očigledno je da se nalazi sa njim u istoj posadi.

Na osnovu ove analize moguće je da sastav posada sledećih misija kosmičkih brodova ”Šenžou” izgleda ovako:

  • § Lu Bo Min, Čen Cjuan i U Cze – osnovna posada ”Šenžou-9”
  • § Czin Haj Pen, Li Cin Lun i Van Ja Pin – rezervna posada misije ”Šenžou-9”i osnovna posada ”Šenžou-10”
  • § Dva muškarca iz grupe 1998. (koja ranije nisu učestovavala u pripremama kao članovi neke od rezervnih posada) i Lu Jan (druga žena-tajkonaut) – kao posada podrške.


Šenožou 9 stiže u lansirni centar

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 4 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... Pre 1 nedelje

Foto...