Astronautika: misije

Akihiko-Hoshide-KE5DNI-Yuri-Malenchenko-RK3DUP-Sunita-Williams-KD5PLB-1024x680
Posada: Akihiko Hošide, Jurij Malenčenko, Sunita Vilijams


malencenko-jurijPukovnik Jurij Malenčenko (51) je jedan od najikusnijih ruskih kosmonauta koji je obavio četiri kosmičke misije. 
Poreklom Ukrajinac, Malenčenko je 1983. završio Harkovsko više avijaciono učilište, posle čega je leteo na različitim avionima ratnog vazduhplovstva. Ima nalet od preko 830 časova i 150 padobranskih skokova. Postao je kosmonaut 1987. tako da je medju ruskim kosmonautima sa najdužim stažom.

Prvi let u kosmos je obavio 1994. kao komandant OE-16 orbitalnog kompleksa “Mir”. Šest godina kasnije je leteo na šatlu “Atlantis” u misiji STS-106, da bi treći četvrti let obavio na MKS tokom misija MKS-7 (2003.) i MKS-16 (2007/08).

Ukupno, Malenčeko je proveo u kosmosu 514 dana, dok je tokom četiri izlaska u otvoreni kosmos nakupio preko 24 časa radeći izvan kosmičkih stanica.


Sunita_WilliamsRodjena u Ohaju 1965. Sunita Vilijams potiče iz porodice indijskog porekla. 

Završila je Pomorsku akademiju i od 1989. letela kao mornarički pilot. 
Pre prelaska u NASA-u (postala je astronaut 1998.) stekla je magistarski stepen u oblasti upravljanja tehnološkim procesima.

Učestvovala je u pripremama robotskih operacija prve misije na MKS. Pored toga, provela je devet dana pod vodom u podvodnoj istraživačkoj laboratoriji “Akvarijum”.

Prvi kosmički let, Vilijamsova je obavila 2007. kao brodski inžnjer misije MKS-14. Tada je četiri puta radial u otvoreni kosmos i sa 29 časova i 17 minuta provedenih izvan kosmičkog broda, je svetski rekorder medju ženama-astronautima.

Ovo je njen drugi kosmički let.


Akihiko_Hoshide_2012Akihiko Hošide (41) je rodjen u Tokiju. 

Diplomirao je mašinstvo 1992. a četiri godine kasnije odbranio magistarski rad u oblasti aerokosmičkoe mašinogradnje. 
Od 1992. Hošide radi u japanskoj kosmičkoj agenciji NASDA (kasnije preminovana u JAXA).  

Radio je na razvoju rakete-nosača H-II, kao i u okviru obuke japanskih astronauta. 

Godine 1999. Hošide postaje astronaut NASDA (JAXA), posle čega je prošao kroz kompletan ciklus obuke u Centru za obuku kosmonauta CPK u Zvezdanom gradu i Džonsonovom kosmičkom centru u Hjustonu.

Prvi let u kosmos Hošide je obavio 2008. kao specijalista misije STS-124 šeatla “Diskaveri”. Misija je trajala gotovo dve nedelje.

Ovo je njegov drugi let u kosmos.


Lansiran kosmički brod "Sajuz TMA-05M"

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži