Astronautika: misije

 

Satnica
(u našem vremenu)

pdf

Da pojasnimo komunukaciju tokom spuštanja. MSL konstantno emituje signal koji prima letelica Mars Odisej i momentalno prosleđuje na Zemlju. Real time. Ukoliko sve bude u redu znaćemo istog trenutka da li je sletanje bilo uspešno. U blizini je MRO, još jedan orbiter koji će tražiti signal sa rovera, ali u UHF području. Ako prva varijanta preko Mars Odiseja zakaže, čekaćemo nekoliko sati da saznamo da li je MRO uhvatio dragoceni signal. Velika antena u Parksu u Australiji će moći da čuje sve što i orbiteri oko Marsa pa je ona od ogromne pomoći.

Ako nijedna antena ne primi signal kada je vreme za paniku? Slobodno počnite da paničite i vrištite kroz prozor ukoliko se Curiosity ne javi do ponedeljka u 23h. To ne znači da je rover mrtav, ali znači da je nastao veoma ozbiljan problem.

Prve fotografije u najboljem slučaju stižu u ponedeljak između 7:45 i 8:00 po našem vremenu. 

5. Avgust

23:00 - Must have za sve astro gikove, neverovatno cool real time simulacija MSL-a. Probajte i Preview mode. Svaka čast JPL!

21:30 - Mars Odisej potpuno spreman za prenos signala. Tokom ulaska u atmosferu podatke sa rovera će primati i radio antene na Zemlji brzinom od 500 bita u sekundi. To je strašno sporo, ali dovoljno za analizu ukoliko dođe do gubitka letelice.

21:00 - Ne očekujte mnogo od prvih fotografija ukoliko stignu u prvom preletu Mars Odiseja do 08h. Biće crno bele, male rezolucije i  uglavnom mutne. Tokom dana biće ih mnogo više, biće jasnije i veće.

20:50 - Pogledajte snimak večerašnje konferencije u Nasi. Sledeća je nekoliko sati nakon spuštanja.

19:30 - Korekcija putanje #6 – „No burn!“. Rover je na pravom putu!

19:00 - Ukoliko po sletanju ne stignu fotografije, druga šansa je oko 09:00 po našem vremenu

13:00 - Esina i Nasina armada radio teleskopa na Zemlji spremna da primi signal sa Marsa. Parks takođe osluškuje.

11:30 - Gde su MRO i Mars Odisej u trenutku sletanja? Pogledajte novu animaciju koja lepo ilustruje poziciju i komunikaciju orbitera sa roverom.

11:00 - Poslednje komande poslate roveru. To je to. Curiosity dalje nastavlja sama.

10:00 - Preporuka za današnji pakleni dan u Srbiji: filmovi Kontakt i The Dish. TV emisija Tajne nauke, 21h B92 Info. Naučno popularne emisije iz astronomije na NG tokom večeri. Emisija Univerzum na TV Avala u 19h

09:40 - Pratite sjajna predavanja na PlanetFestu koja su u toku u organizaciji Planetarnog društva

09:00 - Prema poslednjim informacijama koje je prikupila DSN antena u Madridu stanje MSL-a je odlično, baterije su na 100%, putanja bez greške. TCM 5 (korekcija putanje) je otkazana.

08:00 - NASA: šansa da misija propadne već tokom spuštanja je 1,7%. Od toga 1% su problemi sa padobranom a 0,7% opasan teren na površini.


4. Avgust 
 

22:00 - Objavljena još jedna aktuelna globalna mapa sa vremenskim prilikama na Marsu. Fotografije sa Mars Reconnaissance Orbitera

20:00 - Oluja detektovana u južnoj polarnoj oblasti. Na mestu spuštanja MSL vreme lepo, atmosfera čista. U atmosferi oblaci od čestica vodenog leda. Pogledajte video trenutnih vremesnik prilika na Marsu napravljen od pravih fotografija sa Mars Expressa (9 mb, mov)

17:40 - Poslednjih 500.000 km do cilja. Napred MSL!

17:00 - ESA zvanično: Mars Express pruža podršku i osluškuje MSL tokom sletanja. Glavni u prenosu podataka je Mars Odisej. I treći aktivni orbiter MRO slušaće, ali i pokušati da napravi fantastičnu fotografiju prolaska MSL kroz atmosferu. Šansa za to je 50%. Seća li se neko ove fotke?

13:45 - Curiosity je do sada prešla 564 miliona km

11:00 - Gledano iz MSL-a Mars je trenutno veliki kao Mesec viđen sa Zemlje

09:00 - MSL na sigurnoj putanji ka Marsu. Poslednja telemetrija primljena tokom noći preko DSN. Sve normalno. 


3. Avgust - Pročitajte retrospektivu svih uspešnih spuštanja na Mars do sada.

2. Avgust - Nakon 8 meseci opuštenog putovanja sve je spremno za 7 minuta pakla. Rover sigurno ušuškan u zaštitnu kapsulu treba da izdrži temperaturu od 2100 C i da brzinu od 21000 km/h smanji na 3 km/h.

 

Lep video koji jasno ilustruje kroz šta će MSL proći od Zemljine orbite do površine Marsa. Uključite zvučnike, pustite 720p ako možete, preko celog ekrana i uživajte.

Pročitajte opširnije o spuštanju u posebnom članku:

SEDAM MINUTA PAKLA!

Lansiranje „Radoznalog" i naučni instrumenti
Kako će se „Curiosity“ spustiti na Mars?


Odabrani članci:

MSL ukratko - najbitnije informacije o misiji

p3Za one koji ne vole mnogo da čitaju ili ne znaju sva slova. Par reči o najvažnijim naučnim ciljevima, očekivanjima i jedinstvenosti ovog fantastičnog poduhvata.Ukratko o naučnim ciljevima, mestu spuštanja, zadacima na površini..

 

Emisar
Šta ako se pri pokušaju sletanja „Kjuriositi“ ošteti? Šta ako suviše jako udari o tlo i ubogalji se, postavši nesposoban da uradi ono za šta je pravljen:

 Neslavna istorija istraživanja Marsa
...skoro dve trećine svih misija je završeno katastrofalno loše.

Predstavljamo vam 7 veličanstvenih i hrabrih izaslanika sa Zemlje. Robotske letelice koje su uspešno sletele na površinu Crvene planete i poslale fotografije kao potvrdu svog sjajnog dostignuća.

Šta ko misli o MSL misiji
Šta misle o misiji MSL, kako je ocenjuju i šta od nje očekuju pitali smo one koji su dobro upućeni u planetarna istraživanja, ali i druge

Zašto nam je tako teško da odletimo na Mars?
Mnogi ljudi se pitaju zašto je to tako. Ako smo pre više od 40 godina šetali po Mesecu, u čemu je problem sa Marsom?

Zašto misije na Mars nisu i zašto jesu uspešne
Statistički gledano misije na Mars su katastrofa. Od 43, koliko ih je do sada bilo, samo 17 se mogu pohvaliti uspehom, dok su čak 26 bile totalni promašaj ili su postigle tek delimičan uspeh.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...