Astronautika: misije

Treće po redu lansiranje južnokorejske rakete KSLV-1 odgođeno je za najmanje tri dana nakon što su inženjeri danas neposredno prije lansiranja otkrili curenje raketnog goriva iz prvog stupnja rakete.

kslv natrag u garazu

Rezervoari se sada moraju isprazniti a raketa pregledati. To se nemože napraviti na samoj lansirnoj rampi te će u slučaju manjeg kvara popravak i ponovno vraćanje rakete trajati najmanje tri dana. Ukoliko je pak riječ o većem problemu nova prilika za lansiranje neće biti unutar tjedan ili dva dana. Južna Koreja želi s raketom KSLV-1 ući u azijski svemirski klub kao zemlja sposobna da vlastitim snagama u svemir lansira letjelice. KSLV-1 je dvostupanjska raketa mase preko 140 tona visine preko 30 m a prema tehničkoj dokumentaciji sposobna da u nisku orbitu oko Zemlje pošalje letjelice mase nekoliko stotina kilograma.

Prvi stupanj čini ruski blok rakete Angara a drugi stupanj je proizveden u Južnoj Koreji. Prije samo desetljeće ili dva ovakva bi tehnička suradnja bila nezamisliva. Nekada ljuti neprijatelji danas surađuju na tehnologijama o kojima se nekada nije niti javno pričalo. KSLV-1 je 2009. i 2010. imala dva lansiranja. Oba su pokušaja završila djelomičnim uspjehom. Sadašnje, treće po redu lansiranje ima za cilj postaviti mali satelit (STSAT-2C) u Zemljinu orbitu te ispitati učinkovitost i pouzdanost rakete. Lansiranje KSLV-1 provodi se s raketodroma Naro Space Center na jugu zemlje. Uspjeh ili neuspjeh ovog lansiranja značajno će se odraziti na daljnje korake svemirskog programa dalekoistočne tehnološke velesile. Suradnja s Rusijom ostaje neupitna za narednih desetak godina a Južna Koreja je već krenula u novi projekt trostupanjske rakete koja bi u cijelosti bila domaće izrade, sposobna da u svemir lansira terete mase do 2000 kg.

 

Kosmički program Južne Koreje

Medju zemljama Azije koje imaju nacionalne kosmičke programme, Južna Koreja zauzima specifčno mesto. Po dostignućima, rekao bih da je plasirana vrlo visoko, iza Kine, Japana i Indije, rame uz rame sa Pakistanom. ...
nedelja, 30 septembar 2012

Južna Koreja će krajem oktobra po treći puta domicilnom raketom KSLV-1 pokušati postaviti vlastiti satelit u Zemljinu orbitu i na taj način, nakon Kine, Indije i Japana, postati četvrti azijski svemirski ...

 


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 4 dana ranije

Foto...