Astronautika: misije

bajkonur
Bajkonur 

U tekstu "Kosmički bilans 2012." naveli smo da je u proteklih 12 meseci obavljeno 76 lansiranja raketa-nosača (RN).

Medju RN primat i dalje drže rakete iz porodice R-7 - "Sajuz-U, - FG, -2.1a, -ST-A, ST-B". Popularne "semjorke" koje vuku korene od prve interkontinentalne rakete iz 1957. zagrmele su 14 puta tokom godine koja je na izmaku. To je 18,42% od ukupnog broja svih lansiranja obavljenih 2012. 

Na drugom mestu su RN serije "Proton" (K i M) sa 11 lansiranja (14,47%).
Treća pozicija pripada kineskim RN "Čančžen-3" (A, B i C) sa ukupno 8 lansiranja (10,53%).    

Odmah za Kinezima idu Evropljani, sa svojim nosačem "Arijana-5" (ES i ECA) koji je lansiran 7 puta (9,21%). Na taj način, rakete-nosači ove četiri serije obavile su više od polovinu lansiranja tokom 2012. Očekuje se da će ovaj trend ostati nepromenjen i u 2013.
 
Sva ovogodišnja lansiranja su obavljena sa 14 sledećih kosmodroma:

 • Bajkonur (kosmodrom u Kazahstanu, koji je pod zakupom Rusije) - 21 lansiranje
 • Kejp Kanaverla (SAD) - 10
 • Kuru (Francuska Gvajana) - 10
 • Sičan (Kina) - 9
 • Taj Juan (Kina) - 5
 • Czju Cjuan (Kina) - 5
 • Pleseck (Rusija) - 3
 • Odyssey (platforma na Tihom okeanu) - 3
 • Šriharikota (Indija) - 2
 • Vandenberg (Vazduhoplovna baza, SAD) - 2
 • Sohe (Severna Koreja) - 2
 • Semnan (Iran) - 1
 • Atol Kvadžlejn (SAD) - 1.   

Kao i ranije, kosmodrom Bajkonur je i dalje na vodećem mestu po broju lansiranja. Sa 21-im lansiranjem, to je udeo od gotovo 28% u bilansu svih lansiranja obavljenih 2012. Medjutim, evidentan je opadajući trend Bajkonura. Na primer, 2010. njegov udeo je iznosio 32,4%, a 2011. 28,57%.   

Oko Bajkonura se inače nedavno podiglo poprilično prašine. Prvo, posle izjave direktora Kosmičke agencije Kazahstana Talgata Musabajeva (bivšeg ruskog kosmonauta) o promeni statusa kosmodroma, a zatim i najava da se grad Bajkonur, u kome žive ljudi koji opslužuju kosmodrom a koji je u paketu sa kosmodromom zakupljen od Rusije do 2050. vrati pod jurisdikciju Kazahstana. 

Bez obzira na manji broj lansiranja u odnosu na protekle godine, Bajkonur je još uvek daleko ispred svog starog rivala na Kejp Kanaveralu, kineskog Sičana i evropskog centra u Kuruu, na obalama Južne Amerike. Medjutim, treba naglasiti da se broj lansiranja iz Kurua povećava, budući da sada konzorcijum Arianespace ima na raspolaganju kompletnu seriju raketa-nosača: teške - Ariane-5, srednje - "Sajuz-ST" i lake - "Vega".    

Svi ostali kosmodromi skupa gotovo da su imali nešto veći broj lansiranja od onih obavljenih samo sa Bajkonura. Zbog toga se može reći da su lansirne aktivnosti na ovim kosmodromima imale više epizodni, nego regularni karakter.

Definitivno iznenadjuje mali broj lansiranja sa severnog ruskog kosmodroma Plesecka (koji je svojevremeno znao čak da se nosi i sa Bajkonurom). Delom zbog serije katastrofalnih neuspeha kada je Rusija tokom petnaest meseci tokom 2010/11 imala šest neuspešnih lansiranja.     

cape canaveral
Kejp Kanaveral

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Miki said More
  @Sveta
  Pa nije potrebna nikakva sila da... 14 sati ranije
 • Aleksandar Stanišev said More
  U američkom jeziku koristi se brojevni... 14 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Dobijate besplatno već četvrt veka... 2 dana ranije
 • Sveta said More
  Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 4 dana ranije

Foto...