Astronautika: misije

Na kineskoj verziji Vikipedie samo što su objavljena imena potencijalnih članova osnovne i rezervne posade kosmičkog broda “Šenžou-10”.

Posada
Posada kosmičkog broda "Šenžou-10" (sleva): Van Ja Pin, Čžan Sjao Guan i Ne Haj Šen.

Osnovna posada:

- Ne Haj Šen (聂海胜) – komandant

- Čžan Sjao Guan (张晓光) – operator

- Van Ja Pin (王亚平) - laborant

Rezervna posada:

- Lu Bo Min (刘伯明) – komandant

- Pan Čžan Čun (潘占春) – operator

- Den Cin Min (邓清明) – laborant.

Svi tajkonauti, sa izuzetkom Van Ja Pin su odabrani 1998.u sastav prve grupe kineskih kosmonauta.Planovi kineskog pilotiranog kosmičkog programa do 2020.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Sveta said More
  Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 5 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Hehe,eto našeg i vašeg... Pre 1 nedelje
 • Dragan Tanaskoski said More
  U početku sam je pratio, posle sam... Pre 1 nedelje

Foto...