U američkom Kongresu je tokom diskusije sa predstavnicima Pentagona oko kupovine ruskih raketnih motora sevalo na sve strane.

Pentagon je u okviru budžeta za 2017. tražio novac za 18 raketnih motora RD-180 ruske kompanije “Energomaš“ u ukupnom iznosu od nešto više od pola milijarde dolara. Sa ovom količinom motora koje koristi Pentagonova ključna raketa-nosač Atlas V kompanije ULA, američki generali tvrde da američka nacionalna bezbednost neće biti ugrožena. Medjutim, Komitet oružanih snaga Senata kojim predsedava republikanski senator Džon Mek-Kejn poznat po svojoj antiruskoj poziciji, odobrio je kupovinu samo devet motora u 2017, odnosno polovinu od zatraženog broja.

Podsećamo, raketa-nosač Atlas V koristi po dva motora RD-180 na prvom stepenu i osnovni je lanser vojnih satelita, koji uzgred budi rečeno najvećom delom špijuniraju vojne instalacije Rusije. Ova veza izmedju Pentagona i Kremlja je pravo vrzino kolo. Naime, Rusi prodaju Amerikancima svoje raketne motore da bi ih ovi satelitima izbačenim u kosmos ovim motirima snimali. Za to vreme, Rusi, izmedju ostalog i američkim dolarima od ove prodaje, finansiraju svoje letove “uznemiravanja” američkih špijunskih brodova i razvoj interkontinentalnih raketa usmerenih prema toj istoj Americi.

Manji broj ruskih raketnih motora RD-180 znači da će pozicije rakete Atlas V i kompanije ULA, koja posluje pod okriljem američkih aerokosmičkih džinova “Boing” i “Lokid Martin”, na tržištu lansiranja biti ugrožene. Pored toga, manje lansiranja znači povećanje cena usluga koje se mogu odraziti i na budžet NASA-e. Konačno, ova zabrana se može takodje odraziti na kompanije koje za lansiranje svojih kosmičkih aparata koriste Atlas V.

Zbog toga je kompanija “Siera Nevada”, koja je nameravala da koristi nosač Atlas V za lansiranje mini-šatla “Drim čejzer”, već stupila u pregovore oko mogućeg korišćenja ruskih i evropskih raketa. Ovu kompaniju je inače NASA nedavno odabrala za prevoz tereta do američkog dela Medjunarodne kosmičke stanice

Senator Mek-Kejn insistira na tome da Pentagon što pre počne da koristi američke raketne motore za lansiranje vojnih satelita. Mejdutim, novi raketrni motor tek treba projektovati i ispitati. A to je veoma komplikovan i skup biznis koji može itekako da potraje. Do tada, Pentagon će morati da pronadje neko od alternativnih rešenja, a njih nema mnogo. Zaokret ka raketnom džinu “Delta IV Heavy”, najjačoj operativnoj raketi na svetu koju korisit kompanija ULA može biti itekako skup i nerentabilan.

Tako da ne treba isključiti da generali uskoro zakucaju na vrata Ilona Maska.  

      Atlas V AV 021 first stage erection

Dva ruska motora RD-180 na prvom stepenu rakete-nosača “Atlas IV”

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...