1Zanima vas Sunce, planirate kupiti teleskop, ili već imate teleskop no ne znate kako doći do filtra za promatranje Sunca. Originalni ili tvornički su skupi i što sada? Rješenje je jednostavno, napravite ga sami. Proći ćete jeftinije i zadovoljstvo promatranja Sunca kroz filtar koji ste sami napravili je neusporedivo bolje. Pa, da vidimo kako se to radi.

Što vam sve treba?

1. kartonska mapa – fascikl
2. škare
3. ravnalo
4. olovka
5. flomaster
6. selotejp
7. univerzalno ljepilo
8. power tape
9. Baader astrosolar folija

2

Ja sam iskoristio kartonsku mapu s gumicama iz razloga što je taj karton gladak i dovoljno čvrst i žilav za ovu namjenu. Mapa je jeftina i može se kupiti u svakoj knjižari ili trgovačkom centru. Vi odaberite takvu ili sličnu, gledajte samo da karton bude kvalitetan i da ne bude premekan jer će se brzo ishabati ili poderati.

3

Škare mogu biti bilo kakve, važno je samo da budu oštre i da kvalitetno režu otprve, one koje “žvaču” nisu dobre i ne koristite ih jer će vam otežavati posao i na kraju ga upropastiti.
Ravnalo je dobro bilo kakvo, što dulje to bolje.
Olovka može biti također bilo kakva, može i kemijska ili tehnička, važno je da piše po glatkim površinama.
Flomaster neka bude tanji i vodootporni. Njime ćete crtati po foliji i ne smije se razmazivati po njoj. Dakle, obavezno vodootporni.
Selotejp traka može biti bilo kakva, ona će vam poslužiti za prvo lijepljenje jer je lakša za korištenje i preciznija.
Power tape traka je odlična za ovu namjenu jer je vrlo čvrsta i u sebi sadrži mrežastu konstrukciju što joj daje odlična svojstva čvrstoće i postojanosti. Nemate li je, biti će dobra i smeđa traka za pakete.
Baaderova AstroSolar folija je obavezna. Bez nje nema filtra za Sunce. Tvrtka Baader je proizvela tu foliju upravo za promatranje Sunca. Kupiti ju možete na dva mjesta u Hrvatskoj. U Optičkim instrumentima Optimus u Rijeci i u Teleskop centru u Zagrebu. Folija se prodaje u veličini A4 papira, a za one koji ne znaju, to je veličina papira koji ide u pisače odnosno fotokopirni papir.
Sada kada imamo sve što nam treba, možemo početi s izradom filtra.

4

Izrada filtra

Prvo morate izrezati višak kartona na kojemu se nalaze zakovice s gumom. Ravnalom povucite crtu pored zakovica. Škarama izrežite taj dio kartona.

5

6

Nakon toga otrgnite gornju i donju zalijepljenu stranicu mape. Ti dijelovi vam neće trebati. Sada imate čisti karton.

7

Olovkom i ravnalom iscrtajte rub budućeg filtra. Povucite crtu po cijeloj dužini kartona. Nakon toga odmjerite 55 milimetara i paralelno s prvom crtom, povucite još jednu liniju. Sada imate dvije paralelne linije na kartonu.

8

9

Unutar njih odmjerite 7 milimetara i povucite još jednu paralelnu crtu. Trebate imati 3 paralelne linije na kartonu.

10

Završili ste s crtanjem i možete prijeći na rezanje. Škarama odrežite dijelove po vanjskim crtama. Trebate dobiti traku kartona širine 55 milimetara.

11

12

Uzmite optičku cijev teleskopa odnosno tubus, skinite poklopac objektiva i oko vanjskog oboda objektiva omotajte traku kartona. Traka treba biti čvrsto omotana, ne smije biti labava.

13

14

Obilježite olovkom mjesto gdje se traka spaja sa svojim početkom, s jedne i druge strane. Nakon toga odmotajte traku pa ravnalom i olovkom spojite ta mjesta crtom. Škarama odrežite traku i sada imate traku dužine točno koliki je i opseg ruba objektiva.

15

16

17

Nakon toga, na dijelu trake širine 7 milimetara, koji je podijeljen linijom na dva dijela, izrežite na svakih 1,5-2 centimetra male trokutiće. Dobit ćete traku koja liči na nekakvu pilu.

18

Zupce te “pile” sada presavinite na jednu stranu, pod kutom od 90°. Sve, od prvoga do zadnjega.

19

Zatim traku omotajte oko ruba objektiva optičke cijevi tako da zupci budu u nutarnjem dijelu prstena trake.

20

21

Selotejpom dobro zalijepite spoj trake oko objektiva optičke cijevi. Dobro je da si tri trakice dužine od po 10-15 centimetara selotejpa pripremite ranije da ih ne morate trgati sa koluta kada vam zatrebaju. Tako je lakše.

22

Kada ste zalijepili krajeve trake dobili ste svojevrsni prsten oko objektiva optičke cijevi koji je s unutarnje strane prema objektivu nazubljen. Takav obruč bi trebao čvrsto sjediti na objektivu i kada ga okrećete, ne bi smio ispadati. Sada uzmite AstroSolar foliju, stavite je na ravnu površinu pazeći da strana s tankom najlonskom folijom dođe s donje strane. Ta prozirna najlonska folija štiti AstroSolar foliju od nečistoća pa zato mora ići ispod. Uzmite poklopac objektiva i stavite ga na AstroSolar foliju.

23

Flomasterom oko njega ocrtajte kružnicu čiji su rubovi od poklopca udaljeni otprilike 15 – 20 milimetara.

24

Nakon toga škarama odrežite AstroSolar foliju po kružnici koju ste ocrtali.

25

26

Sada skinite kartonski prsten s optičke cijevi i okrenite ga tako da nazubljeni dio dođe s gornje strane. Po “zubima” namažite univerzalno ljepilo i ostavite dvije minute da se malo suši.

27

Zatim kartonski prsten vratite na obod objektiva optičke cijevi, okrenite ju prema dolje i pažljivo spustite na AstroSolar foliju gledajući da cijev dođe na sredinu folije što je bolje moguće. Folija mora biti na ravnoj površini i mora biti glatka, bez nabora. Ne smije biti zgužvana.

28

Kada ste spustili cijev na foliju, više je ne smijete micati! Pazite, ovo je vrlo važno, ne smijete ju micati jer je kartonski prsten namazan ljepilom koje je uhvatilo foliju i bilo kakav pomak zgužvati će foliju!

29

Ostavite optičku cijev s kartonskim prstenom na foliji, kako bi se ljepilo čvrsto uhvatilo i osušilo. Za to vrijeme škarama oprezno i lagano zarežite foliju prema cijevi na svakih 2-3 centimetra, po cijelom obodu.

30

Na te dijelove kapnite po kapljicu univerzalnog ljepila i vrhom tube ih oprezno razmažite po svakoj “latici” izrezuckane folije.

31

32

Dok ste to napravili, ljepilo ispod optičke cijevi se već dovoljno osušilo i čvrsto uhvatilo foliju. Sada presavinite svaku “laticu” s ljepilom prema kartonskom obruču i pažljivo ju lagano pritisnite na karton. Nemojte jako pritiskati da ne pomaknete optičku cijev. Folija ispod se još uvijek može zgužvati!

33

Strpljivo lagano lijepite jednu po jednu “laticu” folije dok god ne polijepite sve. Sada je ispod ostala zaštitna najlonska folija koju možete ukloniti. Dakle, podignite oprezno optičku cijev i lagano odlijepite najlonsku foliju s filtra ako već nije sama otpala.

34

Uzmite samoljepljivu Power tape traku i polako ju lijepite po vanjskom rubu kartonskog obruba. Slobodno zalijepite 2-3 sloja/kruga trake. Odrežite traku i sada snažno prstima pritisnite traku po cijelom obrubu kako bi se što bolje uhvatila na kartonski obruč. I to je to. Napokon imate filtar za promatranje Sunca.

35

36

37

Ako ste sve dobro napravili, filtar čvrsto sjedi na objektivu optičke cijevi i kada ju okrenete objektivom prema dolje, filtar ne smije ispasti, pa niti kada ju natresate. Ako filtar ispadne, znači da niste dobro odmjerili njegov opseg oko cijevi.

38

U tom slučaju nema popravka nego ćete ga morati svaki puta kada ga stavljate na optičku cijev teleskopa, selotejpom zalijepiti za istu kako ne bi za vrijeme promatranja sam otpao ili ga udar vjetra ne skine, što može biti katastrofalno po vaše oči ili recimo fotoaparat ako snimate Sunce.

39

40

Oprez!

Prije nego pokušate pogledati u Sunce, morate voditi računa o sigurnosti. Sunce je veliki izvor zračenja, kako onog vidljivog tako i onog nevidljivog. Primjer toga je toplina. I zato u Sunce nikada ne smijete gledati golim okom, nikada ne smijete u Sunce ni na trenutak, golim okom pogledati kroz teleskop, dalekozor ili bilo koji optički instrument! Posljedice toga mogu biti teško oštećenje vida, a u najgorem slučaju doživotno sljepilo! Dakle, u Sunce se nikada ne gleda golim okom, pogotovo ne kroz instrumente!

Zapamtite:

Sunce je opasno za oči!

Zapamtite, filtar uvijek ide na objektiv instrumenta. Za promatranje Sunca nikada ne koristite filtar na okularu, zbog velike temperature koja se stvara u okularu, može doći do njegova pucanja i oštećenja oka! Znači, filtar ide isključivo i jedino na objektiv.

Ne koristite nikakav drugačiji filtar osim onih koji su izrađeni baš za promatranje Sunca. To je zbog vaše sigurnosti jer kada se oko ošteti, nema popravaka.

Kada stavite filtar na objektiv teleskopa, morate ga pričvrstiti tako da se ne može lako skinuti, kako se ne bi dogodilo da ga otpuhne vjetar ili da vam ispadne dok gledate u Sunce. Najbolje ga je zalijepiti samoljepljivom trakom za cijev objektiva.

Prije promatranja uvjerite se da je filtar čitav, da nema nikakvo oštećenje ili rupicu na sebi. Tek tada, nakon što ste se uvjerili da je sve u redu možete kroz instrument pogledati u Sunce i uživati u pogledu na Sunce i Sunčeve pjege.

Kako čuvati filtar?

Filtar je vrlo osjetljiv na mehaničke i ine podražaje i lako se može oštetiti. Zato ga treba i adekvatno čuvati. Najbolje ga je čuvati u okrugloj plastičnoj posudi koja ima poklopac. Možete ju kupiti u svakom bolje opremljenom robnom centru. Stavite li filtar u nju i poklopite ju, filtar je izvrsno zaštićen od oštećenja, prašine ali i od vlage. Ne zaboravite, napravili ste ga od kartona. U vrijeme kada je vlaga u zraku velika, ista djeluje i na filtar. Ako je filtar zatvoren u plastičnoj kutiji, vlaga ne može do njega, baš kao ni prašina.

41

42

Isto tako i ostalu sitnu opremu i pribor također možete pohraniti u raznorazne plastične kutije s poklopcima i na taj način ih zaštiti od prašine, vlage i mehaničkih utjecaja. Okulari, prizme, prsteni za spajanje opreme na teleskop i slično, biti će vam zahvalni ako ih tako čuvate. Nećete ih trebati često čistiti, a oni će vam se odužiti prekrasnom slikom u teleskopu.

43

44

45

46

Eto, nadam se da će vam ove uradi sam upute biti od koristi i da ćete uživati u promatranju i otkrivanju tajni Sunca.


 
Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj

Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...