Povodom članka Šta će biti sa 'Boeingovim' kandidatom? Stigao je komentar Louis_Cypher koji objavljujemo kao zasebni tekst.

 

Boeing je baš zaglavio u problemima zadnjih godina. Padaju mi na pamet paralele sa nekadašnjim gigantom North American Aviation koji je takođe postao prevelik za menadžerisanje da bi se onda rasturio na više kompanija. Ne znam da li je to rešenje i za Boeing u ovakvoj Americi ali otkako ih je McDonnell Douglas kupio za njihove pare oni su na silaznoj putanji. 

CST 100 Starliner integration with Atlas V

Čini mi se da je Starliner složeniji nego Crew Dragon, iako je urađen sa tehnologijama 21-og vijeka ima tradicionalnu dizajnersku logiku. Kontrolna konzola je dosta složenija nego "ajfon" rešenje kod konkurencije. Interesantan je i neobično veliki broj trastera. Takođe položaj solarnih panela na dnu servisnog modula je isto nešto što do sada nisam vidio, da li su mu potrebne manje količine energije za dopunjavanje koju će samo u kratkim intervalima hvatati sa Sunca usled orijentacije tj. orbitiranja oko Zemlje i položaja na MSS. 

Dva RL-10 motora na gornjem stepenu Atlas V su tu radi dodatne pouzdanosti, ne radi potreba tereta. 

Koliko mi je poznato NASA je prihvatila višekratnost Starlinera dok trenutno za Crew D. zahtjeva novu kapsulu za svaku misiju ali će je SpaceX sa redovnim uspjesima vjerovatno "učešati" da ide na višekratnost kao što je bilo i za teretnu verziju ili će naknadne upotrebe ići na teret/turizam. Takođe treba imati u vidu da je NASA pristala na način prizemljenja sa vazdušnim jastucima dok retro-propulziju Maskova ekipa nije mogla da progura na kraju, moralo se ići na kombinaciju padobrani+okean.

Mislim da će Starliner poletjeti ali svakako da gutanje ogromne količine novca koje posle ne bude ničim opravdano nije rjetkost u SAD, pa evo Omega raketa od NG je dobila preko 700 miliona, a ako ne prođe na izboru za lansiranje vojnih satelita, sve džaba. Koliko je takvih vojnih projekata bilo, ijao.


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 12 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 20 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...