Aeronautička kompanija 'Relativity Space' poslednjih meseci je postala poznata zahvaljujući dobrom ulaganju svojih financija. Ova američka kompanija nije previše eksponirana u medijima, ali razvija dve rakete koje, ako krenu napred, obećavaju da će dati puno tema za razgovor: 'Terran 1' i 'Terran R''Terran 1' je mali lanser dizajnom ne mnogo različit od mnogih koji su preplavili tržište poslednjih godina. Nasuprot tome, 'Terran R' je osvojio sve naslove zbog svojih gracioznih linija i zbog toga što u osnovi predstavlja smanjenu kopiju 'SpaceX-ovog' sistema 'Starship''Relativity Space' je NewSpace startup smešten u Long Beachu (Kalifornija) koji su 2015. osnovali inženjeri Tim Ellis i Jordan Noone. Kao i druge New Space kompanije, njihov kratkoročni cilj je da razviju raketu koja bi stekla uporište na konkurentnom tržištu mikro-lansera. Propusnica im je Aeon 1, motor na metan – zapravo prirodni gas – i tečni kiseonik, koji može da stvori potisak između 69 i 113 kN. Motor, izrađen 3D printingom od posebne legure, testiran je preko 400 puta u Nasinom Stennis centru.

1
Dvostepeni 'Terran 1'. Prvi stepen će imati 9 motora 'Aeon 1'.

Činjenica da je motor 'Aeon 1' stvarnost, ono je što čini razliku u odnosu na druge kompanije u sektoru koje su takođe predstavile prekrasne video zapise i powerpointe ali nemaju pogonske jedinice, najkompleksniji deo svake rakete za razvoj. 'Relativity Space' je letos prikupio \(650 miliona u novom krugu ulaganja i već tada je raspolagao sa ukupno \)1,35 milijarde[1]. Kompanija je dosegla tržišnu vrijednost od 4,2 milijarde, i to bez lansiranja ijedne rakete. 'Relativity' se nada da će u početkom sledeće godine izvesti prvi let svoje rakete 'Terran 1'. To je jednokratni dvostepeni lanser sposoban da postavi maksimalno 1,25 tona u nisku orbitu. Dug je 35 metara i promera 2,3 metra. U principu, 'Terran 1' je trebao da bude skromniji lanser, ali 2019. kompanija je odlučila da proširi svoje mogućnosti i proširi dimenzije vrha na 3 metra u prečniku i 6,8 metara u dužinu, što je skromno za normalnu raketu, ali ogromno za mikrolanser.

2
Motor 'Aeon 1'.

3
Raketa 'Terran 1'.

'Terran 1' će koristiti devet motora 'Aeon 1' u prvom stepenu (kao kod 'Electrona' iz 'Rocket Laba', ali na prirodni gas umesto na kerozin) i jedan u drugom. 'Relativity' želi da uvede 'Terran 1' na tržište po ceni od \(12 miliona po lansiranju. Raketa će poleteti sa rampe LC-16 u vojnoj bazi Cape Canaveral (Florida), postrojenja koja su ranije koristile rakete 'Titan I' i 'Titan I', između ostalih. 'Relativity' je dobio ugovor za korišćenje ovih objekata 2019. Osim na Floridi, 'Relativity' planira da lansira 'Terran 1' sa rampe B330 u bazi Vandenberg u Kaliforniji.

4
'Terran 1'
 na Floridi.

5
Rampa LC-16 za 'Terran 1'.

No 'Relativity Space' ne želi da ostane na 'Terranu 1'. Već je uobičajeno da NewSpace kompanije imaju projekat snažnije rakete u džepu. Ni 'Relativity Space' nije izuzetak. Njihov sledeći projekat se zove 'Terran R'. Ali on nije samo veći od 'Terrana 1'. Odnosno, nije samo to. 'Terran R' je uvećana kopija 'SpaceX-ovog' 'Starshipa' sa detaljima koji podsećaju na 'Blue Originov' 'New Glenn'. Drugim rečima, lanser na metan sa dva stepena za potpuno ponovnu upotrebu ('R' je od 'reusable', za 'ponovnu upotrebu'). Međutim, uprkos izgledu, 'Terran R' je zapravo konkurent 'Falconu 9', sa nosivošću u verziji za višekratnu upotrebu od oko 20 tona (više od 'Falcona 9'). U svom prvom stepenu koristiće se sedam motora nove generacije 'Aeon R', dok će drugi stepen koristiti jedan 'Aeon 1' motor prilagođen vakuumu sa bakarnom mlaznicom.

6
'Terran R'.

7
Detalj aerodinamičnih kontrolnih površina prvog stepena.

Prvi stepen 'Terran R-a' će biti izrađen od posebne legure aluminijuma a sletaće na morsku baržu, dok će drugi stepen biti napravljen od egzotične legure kako bi izdržao temperature pri ponovnom ulasku u atmosferu bez potrebe za keramičkim pločicama (kladite se: niobijum? volfram?). 'Terran R' je jedini lanser za potpuno višekratnu upotrebu – sem 'Starshipa', naravno – koji je trenutno u fazi konstruisanja, iako zasigurno još uvek izgleda prilično zeleno. Bez obzira na to, 'Relativity' je uveren da će uspeti da lansira 'Terran R' do 2024. godine.

8
'Terran 1'
 i 'Terran R'.

9
'Terran R'.
 Biće jači od 'Falcona 9' za čak 20%. Mask već ima potpisan mega-ugovor sa vojskom o lansiranju stotina satelita, tako da će svakako biti velika borba za mastan kolač – novi ugovor.

'Terran R' je raketa za koju se čini da dolazi iz alternativne stvarnosti u kojoj je manje ambiciozni Elon Mask – ili ne toliko zainteresovan za Mars – odlučio da usavrši tehnologiju oporavka 'Falcona 9' kako bi ga učinio potpuno ponovno upotrebljivim. U svakom slučaju, probijanjem ovih raketa možemo reći da je razbijen tabu 'kopiranja' 'SpaceX-a' unutar Sjedinjenih Država, iako mora jasno da se kaže, kada govorimo o proizvodima napredne tehnologije kao što su rakete, niko ne 'kopira' (potrebna je vrlo napredna industrija i visokokvalificikovana radna snaga da bi se oponašala visoka tehnologija suparnika.) U svakom slučaju, ne zaboravimo da 'kopiraju' samo neprijatelji ili kompanije koje ne volimo; ostali 'inoviraju' ili se 'fleksibilno prilagođavaju tržišnim trendovima'. Bilo kako bilo, 'Relativity Space' ima da prevali još dug put pre nego što se bude mogao da se suoči sa 'SpaceX-om', kompanijom koja je nametnula trenutnu paradigmu kako bi orbitni lanser trebaoda izgleda, paradigmu koja je postala ortodoksija. Stoga nije ni čudo što se imitatori pojavljuju svuda, čak i kod kuće.


https://youtu.be/9BhkjEc6Q64

Zanimljivo je da 'Relativity Space' planira da napravi najveći 3D printer u metalu, nazvan 'Stargate'. Cilj im je da tom makinom prave velike komponente, tako da bi 95% čitave rakete, računajući i motore, prave 3D printingom. Kompanija planira da na taj način otštampa čitavu raketu za samo 60 dana! Zato je kompanija u pretprodaji prodala više raketa od bilo koje druge privatne kompanije još od 'SpaceX-a'. Glavni naručioci su Kanađani i 'Lockheed', koji 80% svog biznisa bazira na snabdevanju armije.

 

[1] U novembru su dobili još \)650 miliona

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...