Kresanje NASAina proračuna i ukidanje programa povratka ljudi na Mjesec (Constellation) izazvalo je nemalu konsternaciju u SAD. Miljarde USD utrošene na istraživanja i razvoj tehnike doslovce su bačene u vjetar.

Ipak, upravo predstavljena zajednička ideja američke kompanije ATK (Alliant Techsystems) te europskog konzorcija Astrium o zajedničkom projektu nove rakete Liberty stvari pokreću u sasvim drugm smjeru.

LIBERTY
Usporedba veličina, Space shuttle, Liberty i Ariane

Nova raketa zasad pod nazivom Liberty bila bi zapravo stvorena od već postojećih elemenata ali i onih koji su dijelom razvijani za raketu Ares u programu Constellation. Liberty bi bila znatno jeftinija od Aresa a sačinjavao bi ju prvi stupanj koji je u naravi modificiran raketni booster (Ares) koji se već okušao u programu „space shuttle“ te drugos stupnja koji bi bio preuzet s Europske rakete Ariane. Devedeset metara visoka raketa mogla bi u svemi ponjeti 20 tona tereta. To je pet tona manje od zahtjeva koji su postavljeni pred raketu Ares ali je riječ o komponentama s dokazanom pouzdanošću a ionako niti jedna letjelica s ljudskom posadom nije projektirana za veću masu od toga.

liberty_rampa
Lansiranje Liberty vršiti će se s postojećih lansirnih rampi

Nakon testiranja koja bi se obavila tijekom 2013. i 2014. ova bi raketa bila spremna za operativnu upotrebu već tijekom 2015. Cijena lansiranja rakete projicira se na 180 milijuna USD što je manje od bilo kojeg konkurenta iste klase.

Ovakav razvoj stvari zasigurno će podržati i dobar dio kongresnika koji su nezadovoljni činjenicom da se NASA u narednih nekoliko godina oslanja jedino na Ruske brodove Sojuz. Uspije li ova američko-europska inicijativa to će biti pravi spas za NASA. Dodatan razlog za prihvaćanje Libertya je i to što se njegovo lansiranje može vršiti s raketodroma na Floridi uz minimalne izdatke za potrebe postojeće lansirne rampe. Liberty bi s ovim kompetencijama doslovce mogla biti osuđena na uspjeh!

Uz privatne kompanije poput SpaceX-a, Boeinga i druge utrka u svemir se nanovo zahuktava.

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...