Pre par dana ruska kompanija „НПО Энергомаш“ je objavila da će uskoro napraviti novi raketni motor koji će koristiti gorivo pod nazivom „ацетам“. Svi su se pitali, šta je to? Dakle, u pitanju je ruska skraćenica za „acetilen i amonijak“, i njegov zadatak je da zameni kerozin koji danas koriste tradicionalni „kerolox“ motori. Motori će nastaviti da koriste oksidator, u ovom slučaju tečni kiseonik.

motor-RD-161

Motor РД-161. Jedna njegova varijanta će koristiti acetam i imaće indeks „АЦ“. Testiranja će trajati oko tri godine.

„Аcetam“ predstavlja mešavinu 25% acetilena ili metilacetilena i 75% amonijaka. Prednost ove mešavine nad kerozinom je u njegovoj većoj gustini, što će omogućavati izradu nešto manjih rezervoara. Zauzvrat, gorivo je relativno toksično, mada znatno manje od hipergoličkih tipova goriva (hidrazina, azotne kiseline, i njihovih derivata). Unapređenje fikasnosti (specifični impuls) zavisiće od preciznih karkteristika motora, ali je „НПО Энергомаш“ objavio da bi upotrebom novog goriva u gornjem stepenu „Фрегат“ rakete „Союз2.1б“ lansirane iz Bajkonura količina tereta izbačenog na geostacionarnu orbitu mogla da se poveća za 30%. U svakom slučaju, povećanje specifičnog impulsa (Isp) u odnosu na kerolox sistem je minimalan, a u svakom slučaju niži od kriogenih motora (tečni kiseonik i vodonik), tako da mnogi stručnjaci ne daju „acetamu“ neku veliku prednost. Jedino u slučaju da zameni hipergolička goriva – sa malim Isp – „acetam“ bi bio interesantna opcija.

Ovo gorivo bi moglo da se koristi u jednoj od verzija kerolox motora РД–161 potiska dve tone koji se koristi za gornje stepene. To ne bi bio prvi put da se u Rusiji koristi amonijačni motor. Još tokom šezdesetih godina prošlog veka, „НПО Энергомаш“ – u to vreme konstruktorski biro Valentina Gluška – proizveo je РД-302 (1Д130Ф) i РД–303, koji su radili na fluorid i amonijak. Bilo je to jako otrovno gorivo, ali vrlo visokog specifičnog impulsa.

Nesumljivo je da „acetam“ neće da predstavlja ništa revolucionarno, ali barem potvrđuje da „НПО Энергомаш“ nastavlja da razvija nove koncepte, što nije loše ako uzmemo u obzir kakva su vremena.

Zaboravio sam da kažem da je novo gorivo 20 puta jeftinije od vodonika – kilogram vodonika košta 20 hiljada rubalja, a kilogram acetata najviše 100 rubalja.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  
Draško Dragović
0 #2 Draško Dragović 13-05-2012 10:57
Da, u pravu si - i ja sam video taj pasus na nekim sajtovima o green-gorivu. Međutim, na drugim sajtovima piše da je "relativno toksično", šta god to značilo.
Pošto izveštaji o novom gorivu tek pristižu, i prilično su šturi (pregledao sam mnoge ruske i zapadne sajtove i očigledno je da su svi textovi koristili isti izvor, u kome se vrti samo par sirovih informacija), čitaćemo još o ovom.
Lično, znam da nema čistog goriva, jer je to samo po sebi kontradiktornos t - čist je samo vazduh, a ako ćemo mak na konac, i to je za diskusiju :-)
mmcc
0 #1 mmcc 12-05-2012 19:08
D.Dragović je 17. aprila o.g. u AM u tekstu „Titanijumska kiša“ ukazao na „tečno raketno gorivo“. Pohvalio sam odabir teme, gde je akcenat bio na ekologiji. U ovom tekstu akcenat je na tehnologiji. Tekst je dobar. Ja bih samo skrenuo pažnju na deo ovog teksta koji govori o ekologiji – “gorivo je relativno toksično, mada znatno manje od hipergoličkih tipova goriva (hidrazina, azotne kiseline, i njihovih derivata)”. RIA Novosti od 9. 02. o.g. (http://www.ria.ru/sk_news/20120209/561339205.html) ukazuju da je “Acetam” novo visokoefikasno i ekološki čisto raketno gorivo … Nije mi namera da polemišem ili “protežiram”, tim pre što nisam stručan za ovu problematiku, ali bih želeo da se nadje ekološki čisto gorivo. Isti tekst ruske agencije navodi da se “ozoglašeni” (ali veoma efikasni) “geptil” široko koristi u Rusiji i SAD kao gorivo za motore raketa-nosača. NASA je već objavila konkurs za alternativu ovom gorivu.
Dodaj komentar