zacube_1

Pikosatelit ZACUBE-1 projektiran i izrađen od strane profesora i studenata Cape Peninsula University of Technology (CPUT) iz Cape Towna krenuo je na svoj “put bez povratka” prema Rusiji odakle će raketon Dnepr biti lansiran u svemir zajedno s još dvadesetak sličnih projekta iz cijelog svijeta.

Riječ je o prvom Južnoafričkom pikosatelitu mase 1.2 kg čija je namjena da istražuje svemirski prostor uz veliku medijsku i edukacijsku kampanju. U tu svrhu opremljen je HF radio odašiljačem, malom kamerom, akumulatorom, fotonaponsim panelima, računalom te sustavom primopredaje telemetrijskih podataka. Robert van Zyl sa French South African Institute of Technology pri CPUTu izjavio je kako se radi o prvom Južnoafričkom satelitu ove vrste, 84 puta manje zapremine od Sputnjika-1 s daleko većim mogućnostima no što je imala prva letjelica koju je čovjek prije više od pedeset godina lansirao u svemir. Istovremeno, načinjena je uz nemjerljivo manji proračun nego što je to onda bio slučaj. Letjelica će u svemiru biti operativna dvije do pet godina nakon čega će za desetak godina, usljed gubitka visine, ući u gornje slojeve atmosfere i izgorjeti. Zyl kaže kako je od ideje do gotove letjelice prošlo 18 mjeseci priprema, testiranja i rada.

Hoćemo li i mi u Hrvatskoj smoći dovoljno snage da sličan projekt (ISTRASAT) odradimo do kraja ili ćemo se baviti (samo) žutim tiskom, crnom kronikom,  golišavim ljetnim fotografijama i medijski prenositi inozemne uspjehe dok nam naši vlastiti stoje na korak do realizacije?


Komentari  
Nikola Kosanovic
0 #3 Nikola Kosanovic 29-08-2012 12:44
Izgleda da su na prostorima bivše SFRJ normalni samo ljudi koji se bave naukom i tehnikom. Pre nešto više od 20-ak godina političari su rasturili jednu od vodećih zemalja Evrope. Zamislite da su sve republike članice i njihovi narodi ostali složni i orijentisani ka boljem životu svih nas i usredsredili se na pametnije stvari. Danas ne da bi razmišljali da li ijedan piko satelit biti poslat sa ovih prostora, već bi smo imali možda i vodeću ulogu u ESA-i. Ali, to je naša realnost. Nije ni kod drugih bolje. Kad pogledate i Ameriku ona mnogo više para izdvaja na ratovanja po svetu nego što izdvaja za svemirski program. Samo, što je Amerika mnogo veća pa je i budžet za nauku u tehnologiju daleko veći nego što mi možemo sebi da priuštimo. Šta da radimo, ostaje nada da će možda nekad biti bolje i da će naša deca i unuci imati prilike da urade i dožive ono što mi nismo mogli.
Igor M.
0 #2 Igor M. 28-08-2012 04:57
Imamo mi gotov piko satelit, ime mu je Tesla-1 ali jos uvek nije lansiran, niti se zna kad ce :-).
Milan Kragujevic
0 #1 Milan Kragujevic 27-08-2012 19:26
A u Srbiji sveštenici pevaju dodolske pesme za kišu.. Nadam se da če i kod nas biti nečega sličnog, barem da stavimo kameru na vremenski balon.
Dodaj komentar